В Узбекистані журналістам та блогерам заборонили висвітлювати події в Казахстані

Дата: 12 Січня 2022
A+ A- Підписатися

В Узбекистані декілька блогерів та журналістів, які висвітлювали протести в Казахстані, заявили, що їх викликали до правоохоронних органів і попереджали, щоб ті не розповсюджували відеозаписів про події в сусідній країні й узагалі менше писали “на цю тему”.

Про це пише узбекистанська служба “Радіо Свобода”.

“Газові протести” в Казахстані. Джерело: reuters.com

За словами одного з блогерів, Служба державної безпеки Узбекистану забороняє висвітлювати події в Казахстані. Навіть центральні узбекистанські видання, радіо й телеканали нічого не розповідали про заворушення в цій країні. 

“Це неофіційний наказ! Я розмістив на своїх каналах два-три відеоролики про мародерство в Казахстані. Але потім мені зателефонували з Агентства інформації та масових комунікацій, попросили видалити ці відеоролики й більше не розміщувати їх. Від нас вимагали не говорити, не показувати та не обговорювати подій у Казахстані“, – повідомив блогер.

Медійник з Андіжану сказав, що співробітники Служби держбезпеки та дільничний інспектор у нього вимагали письмове пояснення стосовно його постів у соцмережах про події в Казахстані.

Інший блогер додав, що “роз’яснювальна робота” ведеться не лише з тими, хто висвітлює події в Казахстані, а й з тими, хто висловлює свою думку в коментарях під постами блогерів. 

Кілька активістів, популярних серед узбецьких користувачів у соцмережах, розповіли, що їм почали надходити погрози з анонімних профілів, а їхні пости й коментарі про події в Казахстані “зазнають атак“.

Один з узбецьких журналістів також заявив виданню, що про заворушення в Казахстані дозволили писати лише лояльним до узбецької влади блогерам і тим, хто отримав спеціальний дозвіл.

Нагадаємо, раніше “Репортери без кордонів” повідомляли, що незалежні журналісти та ЗМІ відчувають великі труднощі з висвітленням безпрецедентних антиурядових протестів у Казахстані. Зокрема, влада вдається до свавільних арештів, насильства з боку поліції, блокування телекомунікацій та інтернету. 

Після початку масових протестів 2 січня, спричинених підвищенням цін на паливо, й оголошення в Казахстані надзвичайного стану 5 січня журналісти та ЗМІ, які намагаються висвітлити протести, зіткнулися з переслідуванням чинного режиму, пишуть правозахисники. 

Наприклад, судова колегія Західно-Казахстанського обласного суду відхилила апеляцію журналіста Лукпана Ахмедьярова, заарештованого в Уральську 7 січня на десять діб нібито за порушення законодавства щодо порядку організації та проведення мітингу. Журналіста залишили під арештом.

Суд не врахував жодного з аргументів захисту попри те, що Ахмедьяров перебував на мітингу як журналіст.

Медійник виступав на мітингу з промовою щодо збереження порядку та закликав учасників протестів не піддаватися на провокації. Проте суд вирішив, що він брав участь у мітингу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter