В умовах воєнного стану на Хмельниччині продовжують працювати сім кризових кімнат

Дата: 22 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

На Хмельниччині функціонує сім кризових кімнат для жінок та дітей, що постраждали від домашнього насильства. Перебування там безоплатне і цілодобове.

Про це розповіла головна спеціалістка відділу з питань персоналу та ВПО обласного департаменту соцзахисту населення Лілія Остапішина в коментарі “Суспільному Хмельницький”.

Кризова кімната на Хмельниччині. Фото: Олександр Симчишин

Кімната кризового реагування – це безпечний простір для короткострокового перебування жінок, які бояться залишитися наодинці з кривдником. Географічне місце кризової кімнати засекречене.

У таких кімнатах жінкам та дітям, які постраждали від домашнього насильства, гарантується безпека і надається цілодобова підтримка фахівців. Потерпілих забезпечують необхідними умовами, речами та продуктами для комфортного перебування.

Остапішина наголосила, що впродовж повномасштабного вторгнення кількість звернень до таких місць практично не зросла. Водночас необхідність у їхньому існуванні залишається.

“За шість місяців цього року в кризових кімнатах області перебувало 32 особи. Тут їм гарантується безпека. Кімнати розраховані на 35 ліжкомісць. Постраждалі можуть проживати тут до десяти днів”, – пояснила вона. 

Мета прихистку – надати первинну допомогу.

“Психологи надають постраждалим психологічну допомогу, а при потребі спрямовують до фахівців для надання безоплатної правової допомоги”, – зазначила представниця департаменту соцзахисту населення. 

Наразі такі кризові кімнати облаштовано в Хмельницькій, Камʼянець-Подільській, Новодунаєвецькій, Солобковецькій, Березівській громадах, у Шепетівці та Старокостянтинові. 

Раніше ZMINA писала, що на Київщині, у Фастові, відкрили Денний центр соціально-психологічної допомоги для людей, які постраждали від домашнього та гендерно зумовленого насильства. У ньому є окрема кімната для тимчасового проживання, а також кімната для отримання консультацій і психологічної допомоги.

Нагадаємо, що впродовж перших шести місяців поточного року в Україні поліцейські зафіксували майже 145 тисяч випадків домашнього насильства. Після 24 лютого 2022 року поліція фіксувала зменшення кількості звернень з приводу домашнього насильства. Але вже цього року правоохоронці фіксують збільшення кількості таких випадків.

З 1 січня 2023 року спеціалісти Київського міського центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству надали 6 867 психологічних консультацій, з яких 2066 щодо домашнього насильства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter