В Україну вдалось повернути вихованця Олешківського дитячого будинку-інтернату, якого депортували до РФ

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

В Україну вдалось повернути вихованця Олешківського дитячого будинку-інтернату Херсонської області Артема, якого окупанти восени минулого року незаконно вивезли на територію Росії.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Омбудсман Дмитро Лубінець

За його словами, до повернення долучились служба у справах дітей Херсонської ОВА, благодійний фонд “СОС Дитячі містечка Україна” та благодійний фонд “Посмішка ЮА”. 

На початку 2023 року до Омбудсмана звернулася бабуся Артема з проханням сприяти у поверненні онука, якого разом з іншими вихованцями Олешківського дитячого будинку-інтернату було депортовано до РФ.

Як відомо, на брифінгу 4 квітня дитяча уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова зізналась, що у листопаді 2022 року росіяни вивезли 52 вихованців з Олешківського інтернату 15 автомобілями швидкої допомоги. Деяких з них повернули до Скадовська, а ще 8 дітей нібито знаходяться у тимчасово окупованому Криму.

За словами бабусі Артема, як тільки їй стало відомо, що вихованців зазначеного будинку-інтернату вивозять до РФ, вона особисто поїхала до закладу, щоб забрати онука.

“Проте Артема разом з іншими вихованцями на той час вже перемістили на територію РФ, звідти до тимчасово окупованого Криму, а згодом до  Скадовська. Втім, адміністрація закладу, в якому перебував Артем, відмовилася повертати дитину”, – повідомив Лубінець.

Він звернувся до органу опіки та піклування, щоб вони вжили заходів захисту прав та інтересів дитини, й у лютому бабусю призначили піклувальницею онука. Таким чином їм вдалось повернути Артема з окупованої території на підконтрольну Україні територію.

Омбудсман нагадав, що у разі порушення прав, незаконного переміщення/депортації вас і вашої родини, звертайтесь до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
    на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;
    на гарячу лінію: 0 800 501 720;
    за телефоном: 044 299 74 08.

Також можна заповнити онлайн-форму заяви “Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини” на сайті “Діти війни” у розділі “Надіслати звернення в один клік”.

Раніше ZMINA писала, що уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова відмовилася надавати списки вивезених до РФ українських дітей. Також омбудсман РФ зізналась, що російські спецслужби завадили поверненню депортованого з Маріуполя хлопця-сироти до України, де мешкає його старша сестра.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії. 

5 квітня Британія заблокувала виступ Львової-Бєлової на “неформальному засіданні” в ООН та порадила організувати його в Гаазі. 

За офіційними даними української влади, Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози фізичними покараннями з боку викрадачів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter