В Україні з’явиться механізм компенсації потерпілим від насильницьких злочинів

Дата: 15 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України підтримав запропонований Мін’юстом законопроєкт, яким запроваджується механізм відшкодування збитку потерпілим унаслідок насильницьких злочинів.

Про це повідомив очільник Міністерства юстиції Денис Малюська. 

Виплату компенсацій здійснюватимуть регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Гроші виплачуватимуть тим, кому злочином заподіяно тяжкі тілесні ушкодження, близьким родичам померлих жертв злочину, потерпілим унаслідок статевих злочинів та потерпілим дітям, щодо яких було застосовано фізичне або психологічне насильство.

Також законом встановлюватиметься розмір мінімально можливого платежу в розмірі 40% прожиткового мінімуму, а фактичні розміри компенсаційних платежів встановлюватиме Кабмін з огляду на наявні кошти в бюджеті. Після проведення виплат держава стягуватиме компенсацію зі злочинця в порядку регресу. Крім того, кожен, хто скоїв злочин або кримінальний проступок, сплачуватиме спеціальний збір на відшкодування збитку, завданого насильницькими кримінальними правопорушеннями.

Нагадаємо, що Україна підписала Європейську конвенцію про відшкодування потерпілим від насильницьких злочинів ще у 2005 році. Однак держава її досі не ратифікувала. Правозахисники ще 2014 року наголошували, що виплачувати компенсації жертвам насильницьких злочинів міг би Координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги.

За даними експертів, Міністерство внутрішніх справ щороку реєструє понад 300 тисяч насильницьких злочинів. До таких злочинів належать убивства, побиття, зґвалтування тощо. Чинне законодавство в Україні передбачає процедуру, згідно з якою відшкодувати збитки потерпілому повинен передусім сам злочинець. Однак практика засвідчує, що цей механізм дуже часто не дозволяє жертві отримати компенсацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter