В Україні змінять методологію розрахунку прожиткового мінімуму

Дата: 25 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні змінять методологію розрахунку прожиткового мінімуму, а тому цей показник зможе задовольнити потреби людини. 

Про це розповіла міністерка соціальної політики Марина Лазебна в ефірі телеканалу “Дом”. 

Марина Лазебна. Фото: “Слово і Діло”

З 1 липня в Україні загальний показник прожиткового мінімуму становить 2294 грн, а з 1 грудня він зросте до 2393 грн. Прожитковий мінімум є різним для різних категорій громадян:

  • для дітей до шести років – 2013 грн (з 1 грудня – 2100 грн);
  • для дітей від 6 до 18 років – 2510 грн (з 1 грудня – 2618 грн);
  • для працездатних осіб – 2379 грн (з 1 грудня – 2481 грн);
  • для осіб, які втратили працездатність, – 1854 грн (з 1 грудня – 1934 грн).

Основною проблемою нинішньої ситуації, як переконує міністерка, є те, що до прожиткового мінімуму прив’язані розміри штрафів та інших відрахувань. Щоб змінити ситуацію, законотворці вже розробили чотири законопроєкти, зокрема про методологію розрахунку та про базові величини для штрафів і для соціальних виплат, доплат.

“Ми аналізували 180 законодавчих актів, у яких є прив’язка до прожиткового мінімуму, і дивилися, на що її можна замінити. І ми знайшли цю конструкцію. Вирішили залишити цю прив’язку у формуванні основних нарахувань, визначених Конституцією: тільки пенсія, тільки мінімальна зарплата. І прожитковий мінімум для людини має бути реальним і не може бути навіть як розмір у бюджеті. Сума повинна бути вище. А все інше прив’язуємо до базових виплат, щоб у людини не було теж ніяких втрат”, – розповіла Лазебна. 

Наразі всі розроблені та підтримані урядом законопроєкти передали на розгляд парламенту. 

Правозахисники вже не вперше кажуть про те, що соціальні та економічні права українців вимагають уточнення в Конституції. Так, за словами директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, в Україні взагалі немає офіційних документів, у яких визначалося б, що таке достатній рівень життя, право на житло, право на охорону здоров’я, медичну допомогу та на поліпшення соціально-економічного становища.

“Сказали б, що це (достатній рівень життя. – Ред.) наявна мінімальна пенсія, але вони навіть цього не можуть сказати, тому що виявиться, що приблизно 4% населення мають доходи, менші, ніж ця сума, і тоді треба буде доплачувати, а держава цього робити не хоче. Право на житло людина має. Але якщо в неї немає житла, то вона його і не отримає. Більше того, за рішенням суду можна виселити людину”, – розповідав він. 

Минулого року Мінсоцполітики прогнозувало, що рівень бідності серед українців має зрости. За розрахунками Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), через спричинену коронавірусом соціально-економічну кризу понад 6 мільйонів людей у країні можуть опинитися за межею бідності.

Фотографія обкладинки: Shutterstock

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter