В Україні заявили про готовність до запуску загальнонаціональної цифрової телемережі MX-7

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, що належить до сфери управління Держспецзв’язку, готовий до запуску державного мультиплексу — загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.

Про це повідомили на сайті Верховної Ради України.

Джерело: pixabay.com

У повідомленні уточнили, що МХ-7 побудована за технологією європейського стандарту ефірного цифрового телебачення другого покоління DVB-T2 у смузі частот метрового діапазону (174–230 МГц). Тож мережа працюватиме у метровому діапазоні, захищеному від перепланування, і покриватиме мовленням понад 90% території України, зокрема, частину районів тимчасово окупованих територій і населені пункти на кордонах із Росією та Білоруссю. Йдеться про Харківську, Сумську, Чернігівську, Рівненську, Житомирську, Волинську області, де ворог може транслювати російські телеканали з потужних передавальних станцій.

Пакет телеканалів буде безплатним для глядачів. Концерн РРТ уже повідомив Нацраді з питань телебачення і радіомовлення про готовність до запуску. Тепер державний регулятор має оголосити та провести конкурс на мовлення в мережі МХ-7.

Для будівництва мережі концерн РРТ залучив кредит під гарантії уряду, монтаж першого передавача розпочався 20 січня 2022 року. Проте через повномасштабну російську агресію строки запуску MX-7 довелося переглянути. Зараз робота завершена.

“Запуск мультиплексу MX-7 є суспільно значимим з точки зору забезпечення інформаційної безпеки України та інформаційної стійкості суспільства і держави. Також це важливий крок у протистоянні російській пропаганді, оскільки дезінформація є легкодоступною зброєю та зростаючою загрозою. Зараз, під час війни, усім нам дуже важливо дотримуватись правил інформаційної гігієни, бути медіаграмотними та критично мислити”, — йдеться в повідомленні.

Про те, як повномасштабна війна змінила український медіапростір, читайте в колонці ZMINA

“Зеонбуд” під контролем держави та ультиматум телеканалам: як війна змінила ситуацію в медіапросторі України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter