В Україні запустили платформу для повідомлень про випадки булінгу у школах

Дата: 11 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти і науки запровадило новий інструмент для оперативного повідомлення про випадки булінгу. Відтепер школярі або їхні батьки можуть заповнити просту анкету та надіслати електронну скаргу, залучивши до розвʼязання проблеми адміністрацію школи або при необхідності поліцію.

Про це йдеться на сайті МОН. 

Фото: “На урок”

Тож, щоб повідомити про булінг, необхідно виконати такі дії:

  • зайти на платформу АІКОМ і обрати опцію “Повідомити про булінг“;
  • зареєструватися або увійти до свого облікового запису; заповнити анкету, яку можна подати анонімно або вказати особисті дані;
  • натиснути “Продовжити” і підтвердити подання;
  • отримати рекомендації, як правильно реагувати на ситуацію булінгу.

Якщо заяву подає дитина, їй пропонують два варіанти:

  • не вказувати особисту інформацію, щоб заява залишилася анонімною;
  • надати свої дані, що допоможе школі й поліції оперативніше розв’язати проблему.

МОН пояснює, що анонімні скарги можуть бути розглянуті лише на рівні школи. Але, якщо ситуація потребує втручання правоохоронців, краще надати інформацію, яка допоможе поліції й адміністрації звʼязатися з заявником та швидше розвʼязати це питання.

У міністерстві також додали, що для анонімної скарги достатньо описати випадок цькування текстом. Якщо ж справа буде передана до поліції, можуть знадобитися додаткові докази або свідчення для підтвердження фактів булінгу.

“Це не є обов’язковим, але значно спростить процес розслідування”, – зазначили в МОН.

Після подання скарги заява потрапляє до директора школи, який протягом доби повинен відреагувати – скликати комісію для обговорення ситуації та прийняття рішень щодо подальших дій стосовно учасників конфлікту.

За необхідності до розв’язання проблеми можуть бути залучені соціальні працівники, поліція та інші служби відповідно до законодавства України.

Доступ до заяви мають лише директор школи та представники поліції. Шкільні працівники та правоохоронці діють виключно в інтересах дитини, тому без крайньої потреби її ім’я чи особисту інформацію не розголошуватимуть.

Свідки булінгу також можуть повідомити про інцидент. 

Нагадаємо, що навчальна гра з протидії насильству “Крок” отримала від Міністерства освіти та науки України гриф “Схвалено для використання в освітньому процесі”. Для отримання безоплатного доступу до гри необхідно зареєструватися на сайті проєкту.

Усього в грі представлено 30 сценаріїв, які охоплюють різні типи насильства, такі як домашнє насильство, булінг та сексторшин. Сценарії відрізняються за рівнем складності, деякі з них рекомендуються для перших занять з дітьми. Щоб полегшити вибір, на сайті гри додали теги для кожного сценарію.

Читайте також: “Учні, які зазнають цькування, прагнуть припинити навчання чи взагалі не отримувати освіту”: правозахисниця Марина Шевцова про становище ЛГБТІК-дітей в школах

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter