В Україні вперше покарали зловмисників за напад на адвоката

Дата: 26 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області засудив трьох зловмисників до позбавлення волі умовно з іспитовим строком за напад на адвоката Олексія Несвітайла. 

Про це повідомило видання “Закон і Бізнес”.

У травні минулого року троє чоловіків напали на адвоката та ветерана АТО Олексія Несвітайла, коли він намагався зафіксувати спробу демонтажу частини зруйнованого нежитлового приміщення, яке суд визнав речовим доказом та передав йому на відповідальне зберігання як представнику потерпілого. Побитий адвокат звернувся до правоохоронців, однак вони неохоче розслідували справу.

Так, незважаючи на наявність відео інциденту поліція довго не встановлювала осіб, причетних до скоєння злочину, а досудове розслідування розпочалось лише на десятий день після побиття, що є грубим порушенням чинного законодавства. Несвітайло розповідав, що поліція не проводила огляд місця події, а перехожі та очевидці власноруч зібрали його вибиті зуби і передали дружині, яка у пакеті принесла ці докази до поліції. Через це Рада адвокатів України навіть зверталась до керівництва МВС Нацполіції, Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідування. 

Через майже рік після нападу Білоцерківський міськрайонний суд засудив трьох нападників до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком на 3 роки. Журналісти видання “Закон і Бізнес” наголошують, що це перший вирок в Україні за вчинення злочину відносно адвоката.

Нагадаємо, що за три роки за статтями, пов’язаними з роботою адвокатів, правоохоронці внесли відомості про вчинення кримінальних правопорушень до ЄРДР 665 разів. За словами експертів, в Україні масовий характер мають випадки звернення адвокатів із заявами про вчинення щодо них кримінальних правопорушень за статтями, де вони є потерпілими. Так, лише у 2017 році в країні зареєстрували 315 кримінальних проваджень щодо таких випадків, а у 2018 році – 307.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter