В Україні відкриють центр роботи з дітьми-потерпілими та свідками злочинів

Дата: 21 Серпня 2021
A+ A- Підписатися
В Україні запрацює центр Барнахус по роботі з дітьми-потерпілими та свідками злочинів. Перший заклад відкриють у Вінницькій області, також продовжиться робота над поширенням мережі на всій території країни.
 
Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.
 
Джерело: Офіс генпрокурора
Генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала Меморандум про взаєморозуміння щодо створення міжсекторального центру захисту для дітей, які постраждали та стали свідками насильства кримінального правопорушення (модель Barnahus). 
 
Меморандум укладений між Офісом генерального прокурора, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією України, Міністерством юстиції України, Міністерством соціальної політики України, Міністерством охорони здоров’я України, Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Координаційним центром надання безоплатної правової допомоги та Верховним Судом.
 
Саме прокурори братимуть на себе відповідальність за дотримання прав учасників кримінального провадження під час збору доказів, які безпосередньо відбуватимуться в Центрі, зокрема це стосується допитів дітей. І наше завдання забезпечити баланс інтересів правосуддя та найкращих інтересів дитини і дійсно допомогти скривдженим дітям, не травмуючи їх повторно під час проведення слідчих дій та надавши їм можливість пройти фахову реабілітацію”, зазначила Венедіктова.
 
У центрах Барнахус передбачено чотири спеціалізовані “кімнати”: для слідчих дій з дітьми, співпраці та захисту, здійснення медогляду для цілей судової медицини, а також надання терапевтичних психологічних послуг спеціалістів.
 
Крім того, допит з дитиною проводиться лише один раз в окремому приміщенні навченим інтерв’юєром-психологом з урахуванням віку дитини. А щоб дитина не мусила повторювати травмуючу історію, за допитом в кімнаті для прослуховування спостерігають суддя, слідчий, прокурор, адвокати обвинуваченого і дитини. Він записується на відео та використовується на слуханнях і дитині не треба з’являтися в суді.
 
Наразі опрацьовується ініціатива запуску аналогічних центрів у Тернопільській, Миколаївській та Одеській областях.
 
Фотографія обкладинки: Офіс генпрокурора
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter