В Україні в серпні зафіксували 11 нападів на журналістів – ІМІ

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні в серпні експерти зафіксували 11 фізичних нападів на журналістів, загалом за цей період задокументовано 15 випадків порушень свободи слова.

Такі результати щомісячного моніторингу “Барометр свободи слова” оприлюднив Інститут масової інформації (ІМІ).

Джерело: nzl.theukrainians.org

Найбільше порушень зафіксовано в категоріях “перешкоджання” (шість) та “побиття” (п’ять), йдеться в повідомленні.

П’ятеро медійників отримали тілесні ушкодження під час виконання своєї професійної діяльності: троє – в Києві під час акцій протесту під Офісом президента та на алеї Героїв Небесної сотні. Зокрема, на журналіста “Букв” Олександра Кужельного та оператора ТСН Антона Філіппа напали представники радикальних груп, на фотокора “Апострофа” Романа Пєтушкова – поліцейські.

В Одесі нападу зазнав кореспондент видання “Зелений лист” Юрій Дяченко. Невідома жінка вдарила його по голові залізним предметом під час знімання на одному з пляжів.

Тілесних ушкоджень журналісту місцевого інформаційного агентства на Буковині завдав орендар земельної ділянки.

Журналістів Watchers охоронці не допускали на судові засідання Печерського та Дарницького райсудів Києва, аргументуючи це пізнім часом, новими обмеженнями через епідемію коронавірусу тощо.

Журналістів Оdesa.live виштовхали з ресторану під час його інспекції.

У Житомирі охоронець будинку, який належить місцевому депутату, погрожував журналісту проєкту “Антирейтинг” Олександру Крижанівському, кидався на нього з кулаками. За фактом прокуратура відкрила кримінальне провадження через погрозу насильством журналістам (ч. 1 ст. 345-1 КК України).

Телеканалу “Прямий” відмовили в акредитації на заходи за участю президента України Володимира Зеленського та канцлерки ФРН Ангели Меркель у Києві.

На Черкащині в журналістки поцупили диктофон прямо на сесії міської ради.

Також за серпень зафіксовано два випадки економічного тиску та по одному – погроз і обмеження доступу до інформації.

Джерело: imi.org.ua

Загалом порушення сталися в семи регіонах, найбільше в Києві – вісім, в Одесі – два, по одному випадку на Житомирщині, Рівненщині, Буковині, у Запоріжжі та Черкасах.

Утисків своїх прав зазнали десять журналістів та п’ять журналісток.

З початку року експерти ІМІ зафіксували 126 випадків порушень свободи слова, 65 випадків перешкоджання, 17 побиттів, 12 погроз та 11 обмежень доступу до інформації.

Доступ до детального звіту щодо дотримання свободи слова в Україні – на сайті ІМІ в рубриці “Барометр свободи слова”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter