В Україні створили реєстр засуджених за злочини щодо дітей на сексуальному ґрунті

Дата: 29 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В Офісі генерального прокурора сформували реєстр засуджених за злочини щодо дітей на сексуальному ґрунті, який має стати запобіжником від контакту зі злочинцями.

 Про це пише Офіс генпрокурора.

Фото: Outlook

Реєстр – автоматизована електронна база даних, створена для забезпечення збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку, узагальнення даних про осіб, які вчинили кримінальні правопорушення цієї категорії. До нього ввійшли також і ті, чия судимість за злочини знята або погашена в установленому законом порядку. Наразі за участі ювенальних прокурорів до Реєстру внесено дані про всіх кривдників дітей, які вчинили злочини до його створення. Це більш ніж 600 злочинців”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в документі є дані щодо прізвища, імені, по батькові засудженого, дати народження, місця проживання чи перебування, злочину, за який його засудили, дані про кримінальне покарання, фактично відбуте покарання та порушення правил адміністративного нагляду.

Доступ до реєстру матимуть, зокрема, директори шкіл і садочків, керівники державних адміністрацій та голови органів місцевого самоврядування. Це дозволить їм убезпечити дітей від контакту зі злочинцями.

Нагадаємо, у липні 2019 року Верховна Рада ухвалила два суперечливі законопроєкти щодо протидії статевим злочинам проти малолітніх. 

Згодом низка правозахисних організацій звернулася до президента з проханням ветувати один із законопроєктів (№ 6449). Підписанти звернення зазначали, що ухвалений закон – наруга над принципами права та здоровим глуздом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter