В Україні розробляють концепцію доступу молоді з тимчасово окупованих територій до права на освіту

Дата: 05 Вересня 2024
A+ A- Підписатися
Логістичні складнощі переміщення з тимчасово окупованої території (ТОТ) Криму на підконтрольну територію України, перешкоджання з боку російських окупантів доступу до українських освітніх ресурсів, освітні розриви та мілітаризація освіти в Криму – це частина викликів доступу кримських абітурієнтів до української освіти.
 
Про це під час установчого засідання робочої групи з підготовки Концепції доступу до права на освіту молоді з тимчасово окупованих територій, що відбулося в Офісі уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, заявила заступниця Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Ольга Куришко.
 
Ольга Куришко

Вона нагадала, що тривала тимчасова окупація та повномасштабне вторгнення держави-агресора та територію України суттєво обмежило зв’язок з жителями тимчасово окупованого Криму. Переміщення на підконтрольну територію України можливе тільки через території третіх країн.

“Окупаційні адміністрації блокують доступ до українських інформаційних ресурсів, поглиблюється мілітаризація освіти через збільшення так званих кадетських та козачих класів, вводять у навчання предмети, які спрямовані на просування пропаганди російських наративів щодо війни на території нашої держави. Відсутність можливості вивчення української мови, літератури та історії України створює освітні розриви. Розв’язання таких складних питань потребує системної державної політики та розуміння контексту, в якому опинились діти на окупованих територіях”, – пояснила вона.
 
Крім цього, заступниця Постійної Представниці наголосила на важливості, зокрема, пошуку нових шляхів комунікації та донесення інформації для дітей та їхніх батьків на ТОТ, визначення підходів до визнання результатів навчання жителів ТОТ, створення умов для вивчення української мови та мов корінних народів.
 
 
Відомо, що до установчого засідання долучилися Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, експерти з Міністерства соціальної політики України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України, Офісу Ради Європи в Україні, представники громадських організацій.
 
Раніше правозахисники оприлюднили 11 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини в умовах широкомасштабної збройної агресії на 2024 рік.
 
Коаліція громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту, закликала Кабінет Міністрів створити умови для ефективної реалізації процедури визнання результатів навчання осіб, які проживали на ТОТ.
 
Правозахисники нагадують, що 24 березня 2024 року почав діяти закон №3482-ІХ, який впроваджує процедуру визнання результатів навчання осіб, які проживали на ТОТ.
 
Передбачається, що молодь із ТОТ зможе пройти оцінювання та підтвердити свої знання і навички або вступити до українських закладів освіти на скорочений термін навчання. Для повноцінної реалізації процедури необхідне своєчасне затвердження підзаконних нормативно-правових актів, передбачених цим законом, наприклад, щодо визначення порядку визнання результатів навчання.
 
Правозахисники вказують, що без додаткового регулювання та комунікації щодо процедури охочі підтвердити свої знання та навички, зокрема і за спеціальностями, які сьогодні затребувані на підконтрольній уряду України території, а саме, медичні та ветеринарні, не зможуть скористатися процедурою визнання результатів навчання.
 
Вони також переконані, що ця процедура позитивно вплине на формування кадрового резерву для деокупованих територій у майбутньому.

Станом на кінець травня 2024 року понад 2 500 державних службовців записалися до експериментального проєкту з формування кадрового резерву для деокупованих у майбутньому територій України.

До резерву публічних службовців для Криму можуть записатися всі охочі. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив детальний алгоритм дій для громадян, які бажають зареєструватися до резерву фахівців для роботи на деокупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter