В Україні набувають чинності зміни до закону про доступ до безоплатної правової допомоги: що змінилось?

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У серпні поточного року чинності набирають зміни до закону про безоплатну правову допомогу, якими, між іншим, розширили перелік тих, хто має право на таку допомогу. 

ZMINA розповідає, що ще змінить документ. 

Право на отримання усіх видів безоплатної правової допомоги мають особи, середньомісячний дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів. Також її можуть отримати: 

  • постраждалі від торгівлі людьми; 
  • постраждалі від домашнього насильства;
  • ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів; 
  • члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • українці, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • громадяни, які звернулися до суду щодо відновлення втрачених документів, необхідних для отримання компенсації за знищене житло через агресію РФ.

Адвокат центру БПД представлятиме їхні інтереси в судах, державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складатиме документи процесуального характеру(позовні заяви та інше).

Зміни також торкнулись обов’язкової участі адвоката при розгляді судом деяких справ, як-от щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи. Також це стосується справ щодо надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку й примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу.

Фото: Мін’юст

У пояснювальній записці до законопроєкту автори зазначали, що в умовах воєнного стану найзручнішими способами отримання допомоги є дзвінок на єдиний телефонний номер системи БПД або звернення онлайн. Відтепер звернутись із заявою щодо отримання допомоги або ж щодо надання консультацій, роз’яснень чи підготовки проєктів договорів можна за допомогою електронної пошти. 

Загальний строк розгляду звернення тих, хто потребує правничої допомоги, не може перевищувати 10 днів. Втім, якщо звернення оформили неправильно, то його повернуть протягом трьох робочих днів, а надалі заявник або заявниця має право повторно подати його.  

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії чверть опитаних українців знали про систему безоплатної правової допомоги, а також де та як можна таку допомогу отримати.

ZMINA детально розповідала про те, як в Україні з’явилася система безоплатної правової допомоги та в чому полягає її унікальність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter