В Україні можуть створити реєстр заборонених сайтів

Дата: 09 Липня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні може з’явитися реєстр заборонених сайтів: робочу групу з питань його технічної реалізації вже створено.

Відповідне рішення ухвалила Рада нацбезпеки і оборони України на нараді 8 липня, повідомив член Інтернет-асоціації України, член робочої групи з питань технічної реалізації реєстру Максим Тульєв на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: pixabay.com

На РНБО було прийнято остаточне рішення про створення реєстру заборонених сайтів – того самого “Укркомнадзора”, яким ми один одного лякали жартома і який ще рік тому здавався просто абсолютно неможливим в Україні”, – написав він.

За словами Тульєва, вже створено робочу групу з питань технічної реалізації реєстру.

“Я в ній. Спробую якось зупинити це безумство, та шансів відверто мало”, – заявив він.

У коментарі “НВ.Бізнес” Тульєв уточнив, що повноцінну діяльність робоча група почне з 12 липня, політичне рішення про створення реєстру вже ухвалено.

“В українському законодавстві не прописано, крім рішення суду щодо дитячої порнографії, як саме має відбуватися це блокування. Наше оскарження в ЄСПЛ зараз будується на тому, що в Україні немає процедури та немає законної підстави щось заблокувати”, – пояснив представник Інтернет-асоціації України.

За його словами, в РНБО хочуть розробити технічні вимоги до блокування сайтів, тобто опис того, як саме оператори мають здійснювати блокування.

Водночас Тульєв додав, що за цей період “можуть поміняти закони”.

Зі свого боку, сайт dev.ua з посиланням на власне джерело в телеком-регуляторі повідомив, що на підсумковому засіданні РНБО було створено робочу групу з розробки технічних вимог щодо блокування доступу до сайтів.

“Питання реєстру обговорювалося, але закінчилося на “подумати”: чи потрібен він, і якщо так, то в якому вигляді – публічний або закритий”, – пояснив співрозмовник dev.ua.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в січні 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики припинило формувати перелік сайтів, до яких пропонує заборонити доступ в Україні. З 2017 року правозахисники критикували механізм укладання цього переліку та навіть судилися з міністерством, щоб зрозуміти, за якими критеріями сайти потрапляли до нього.

Нагадаємо, що в Україні з 2017 року заблокованими залишаються російські соціальні мережі “ВКонтакте”, “Одноклассники”, а також сервіси Яндекса, Mail.ru та ін. Юридичний аналіз запроваджених чотири роки тому президентом Петром Порошенком санкцій свідчить, що вони не відповідають ні українському, ні міжнародному законодавству.

Правозахисні й медійні організації неодноразово закликали владу відмовитися від неправомірних обмежень інтернету, а для боротьби з російською пропагандою та кібератаками рекомендують використовувати законні й прозорі способи. Однак, попри критику, минулого року президент Володимир Зеленський продовжив цю заборону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter