В Україні для безоплатного використання розробили типові проєкти дитсадків, шкіл та адмінбудівель

Дата: 01 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

З вересня на сайті Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури будуть доступні для безплатного користування типові проєкти дитячих садків, шкіл та адміністративних будівель.

Про це йдеться на урядовому порталі.

Фото: АрміяInform

Так, органи місцевого самоврядування зможуть безплатно скористатися проєктами дизайну повторного використання для впровадження власних проєктів відновлення.

Серед них такі:

  • будівля центру надання адміністративних послуг загальною площею 443,90 м²;
  • будівлі закладів дошкільної освіти на 225, 150 та 75 місць;
  • будівлі закладів шкільної освіти на 1008, 672 та 336 місць.

“Використання типових проєктів дозволить заощадити кошти та час на розробку проєктної документації для об’єктів відновлення. Вони враховують сучасні вимоги щодо безпеки, безбар’єрності та енергоефективності. Кожна така будівля має підземне приміщення подвійного призначення із захисними властивостями протирадіаційного укриття”, – зазначив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Крім того, він наголосив, що такі будівлі можна легко адаптувати під потреби окремої громади, а це допоможе максимально пришвидшити будівництво.

Розроблення проєктів розпочалась у 2022 році. До 31 серпня проєкти мають пройти державну експертизу, після чого стануть доступні на вебсайті Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Станом на 1 серпня 2023 року відомо про 3 554 заклади освіти, які постраждали від бомбардувань та обстрілів. 339 з них зруйновано повністю.

Нагадаємо, що в Міністерстві освіти та науки працюють над стратегією відбудови українських шкіл. Першочергово відновлять заклади освіти, що розташовані поза зоною активних бойових дій. 

Ймовірно, не всі зруйновані окупантами заклади відбудовуватимуть, оскільки це може бути неефективно. Натомість у МОН опрацьовують стратегію створення мережі великих опорних шкіл із власним парком шкільних автобусів для підвозу учнів.

Як альтернативу зруйнованим школам українська влада розглядає зведення швидкобудівних модульних закладів освіти та прибудованих до них тимчасових споруд.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter