“Вчитель повинен захищати дитину від насильства, а не вчиняти його”: Омбудсман відреагував на скандал у столичній школі

Дата: 07 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У київській школі №37 розгорівся конфлікт між учителем фізкультури та учнем, який переїхав з Луганської області. Все розпочалося нібито через те, що підліток не туди поставив швабру. Мережею шириться відео, на якому вчитель лається та ображає учня, каже, що навчить, “як правильно”, а також обзиває хлопця “сепаратистом”. Омбудсман узяв цю справу під особистий контроль. 

Про це він повідомив на своїй сторінці в телеграмі.

Колаж: 24 канал

Про випадок стало відомо із соцмереж, де почали поширювати ролик, на якому вчитель фізичної культури ображає школяра, зокрема називає сепаратистом. Згодом з’ясувалося, що дитина переїхала до Києва з Луганщини. 

“Поведінка вчителя, яка зафіксована на відео, містить ознаки кримінального правопорушення – погрози вбивством, нанесення тілесних ушкоджень… А якщо додати до цього обставини, які обтяжують покарання, – висловлювання, що несуть дискримінаційний характер, можна, ймовірно, припускати, що порушення вчинили на ґрунті ненависті, і за 161 статтею Кримінального кодексу України дії визначаються як розпалювання ненависті за ознакою соціального походження та місця проживання”, – наголосив Лубінець. 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини також нагадав, що за безпеку в школі насамперед відповідає її керівництво або засновники закладу.

Зрештою Омбудсман скерував запит до Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації щодо здійснення службової перевірки, відсторонення від роботи вчителя через ці дії та вжиття заходів реагування. Також Лубінець звернувся до правоохоронних органів з метою якісного й неупередженого розслідування.

Директорка київської школи №37 Ірина Бабка зазначила, що адміністрація з представниками Управління освіти, Департаменту освіти та ювенальної превенції провела зустріч, на якій обговорювалися питання цієї ситуації. За словами директорки, “учасники конфлікту порозумілися”.

Наразі триває розгляд ситуації, за підсумками якої будуть ухвалені управлінські та організаційні рішення. Навчальний заклад зазначає, що зацікавлений у створенні безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу.

Про випадки булінгу й жорстокого поводження з дітьми, випадки дискримінації за будь-якою ознакою українці можуть повідомити до Офісу Омбудсмана на електронну пошту hotline@ombudsman.gov.ua чи за номерами телефонів 0 800 501 720 і 044 299 74 08. Консультацію батьки і діти в Києві можуть отримати за адресою вул. Грушевського, 4 (Центр захисту прав дитини). 

Нагадаємо, що нещодавно колишня журналістка Нового каналу Катерина Посохова розповіла, що працівниця Тернопільської обласної бібліотеки для дітей відмовилася видавати книжки її сину Святославу без внесення грошової застави, побоюючись, що вони, переселенці з Харкова, можуть не повернути їх або зіпсувати. Директорка установи звинувачення відкидає і каже, що заставу за цінні книжки просять у всіх користувачів бібліотеки.

Після розголосу увагу на ситуацію звернув Уповноважений Верховної Ради з прав людини, а працівники бібліотеки поскаржилися на цькування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter