У Києві одну з вулиць пропонують перейменувати на честь ексбранця Кремля, захисника України Геннадія Афанасьєва

Дата: 07 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У Києві вулицю Костянтина Заслонова пропонують перейменувати на честь загиблого на фронті захисника України, колишнього вʼязня Кремля, активіста Геннадія Афанасьєва.

Проголосувати за це можна в застосунку “Київ Цифровий”, пише ZMINA.

Геннадій Афанасьєв. Джерело: фейсбук-сторінка матері активіста і військового Ольги Афанасьєвої

Геннадій Афанасьєв був активістом громадського опору російській окупації Криму. У 2014 році став політв’язнем Кремля, провівши в увʼязнені 767 днів. 

“Попри знущання, тортури та психологічний тиск – вистояв. Отримавши свободу внаслідок обміну у 2016 році, став одним з лідерів руху за звільнення українських політичних бранців: брав участь у міжнародних зустрічах, ініціював публічні заходи, виставки, благодійні вечори, на громадських засадах обіймав посаду спецпредставника МЗС України з питань звільнення полонених”, – йдеться на офіційному інтернет-представництві президента України.

Свій досвід перебування у в’язницях активіст описав у книзі “Піднятися після падіння”, що перекладена багатьома мовами.

Геннадій самостійно започаткував та викладав безоплатні IT-курси для ветеранів АТО та їхніх родин, щоб допомогти соціалізуватися після війни та здобути високооплачувану професію.

З першого дня повномасштабного вторгнення став добровольцем. Захищав Україну від російської навали в Київській, Харківській, Луганській областях у складі 130 батальйону ТрО 241 бригади. Серед побратимів Геннадій отримав позивний Тор на честь скандинавського бога грому та блискавки.

18 грудня 2022 року 32-річний захисник України загинув на Луганщині, під Білогорівкою. Посмертно нагороджений орденом “За мужність” III ступеня.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що петиція про присудження почесного звання Героя України (посмертно) військовослужбовцю ЗСУ, колишньому політв’язню Геннадію Афанасьєву набрала необхідну кількість голосів – 25 тисяч – для розгляду її президентом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter