В Росії підприємця засудили до 1,5 року колонії за “повторну дискредитацію армії”

Дата: 04 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У РФ підприємця з Ленінградської області Дмитра Скуріхіна засудили до 1,5 року колонії загального режиму за одиночний пікет із плакатом “Прости, Україно”. Суд визнав його винним у “повторній дискредитації армії”.

Про це повідомляють “Радіо Свобода” та BBC.

Дмитро Скуріхін у залі суду

Плакат суд постановив спалити. Обвинувачення вимагало для Скуріхіна 2,5 року колонії, вказуючи на обтяжуючу обставину: “злочини” були скоєні під час збройного конфлікту.

Скуріхін із цією заявою не погодився. Адвокат підприємця Дмитро Герасимов зазначав, що вперше зіткнувся з тим, що обтяжувальною обставиною вказано проведення воєнних дій.

Зараз у нас у країні ухвалено такі закони. Я за цими законами повинен жити, а ви за цими законами повинні судити. Я вважаю, що ці закони суперечать Конституції. Ці закони дають право правоохоронним органам пред’являти мені претензії за чесно і від душі висловлену думку. Я, як і раніше, вважаю, що мій плакат актуальний. Усе, що там написано, я готовий довести. Я думаю, що життя підтвердить мою правоту“, – сказав Скуріхін.

На підприємця завели дві кримінальні справи за статтею про “дискредитацію” армії РФ.

Першу справу завели ще у вересні минулого року, вона була пов’язана з антивоєнними гаслами і назвами українських міст, якими Скуріхін розписав фасад свого магазину в селі Русько-Висоцьке (Ленінградська область).

Правоохоронці зреагували на плакат проти мобілізації, яку Скуріхін назвав “могилізацією”. Тоді до нього вперше прийшли з обшуком. Слідчі обшукували приватний будинок сім’ї 11 годин: зламали двері, розбили вікно, вилучили телефони та комп’ютери, зокрема в дітей. У грудні 2022-го у сім’ї пройшов ще один обшук.

Раніше ZMINA повідомляла, що другу справу проти Дмитра Скуріхіна завели цього року, після того, як у річницю російського вторгнення, чоловік став на коліна з плакатом “Прости, Україно”. Донька протестувальника Уляна зробила фото з пікету, які широко розійшлися в соціальних мережах.

Це було продовження тієї агітаційної роботи, яку я веду давно. Це був рік, як почалася ось ця “спеціальна військова операція”. Я вирішив, що я не можу пройти повз знаменну дату, ніяк на неї не відреагувавши. Я зробив такий плакат… Я цілком і повністю підтримую використання збройних сил для захисту інтересів громадян, тільки який стосунок до цього має та кривава авантюра, яка коїться в Україні? Жодного. Тому я, не маючи на меті дискредитувати використання збройних сил, зробив таку акцію. Це моє оголошення було зроблено не для українців. Воно спрямоване для моїх співгромадян, для росіян. Щоб вони, прочитавши це, зрозуміли мене і розділили мою точку зору, — пояснював Скурихін свої дії прокурору і судді. – У нас є вина. Ми винні в тому, що відбувається. І за це треба просити вибачення. Я попросив. Пропоную і вам теж попросити. Вина в тому, що відбувається зараз в Україні“, – зазначив російський підприємець.

Після першої кримінальної справи Скуріхіну у вигляді запобіжного заходу призначили заборону певних дій, включаючи участь у мітингах та пікетах. 24 лютого 2023 року його заарештували – одразу після проведення пікету. У квітні підприємця відпустили під домашній арешт.

Дмитро Скуріхін почав виступати проти війни одразу після початку російського вторгнення в Україну. У травні 2022 року Ленінський районний суд Петербурга оштрафував його на 45 тисяч рублів в адміністративній справі про “дискредитацію” армії через антивоєнний ролик у телеграмі.

Перший напис на підтримку України на магазині Дмитра Скуріхіна з’явився ще 2014 року. Після анексії Криму він написав на своєму магазині величезними літерами: “Мир Україні, свободу Росії”.

У червні фасад магазину з антивоєнними написами зафарбували невідомі. Як повідомив сам підприємець, камера спостереження зафіксувала, що вночі до будівлі приїхало вісім осіб: п’ятеро зафарбовували фасад, троє знімали те, що відбувається.

Нагадаємо, за статтею про “дискредитацію збройних сил РФ” окупанти вже відкрили понад 500 кримінальних справ в тимчасово окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter