В РФ вперше засудили школяра до позбавлення волі за статтею про “державну зраду”

Дата: 31 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний Суд республіки Адигея на Північному Кавказі засудив до чотирьох років виправної колонії школяра з міста Майкоп. Старшокласника Кевіна Ліка звинуватили у “держзраді”, підліток став наймолодшим засудженим за цією статтею.

Про це інформує BBC.

Кевін Лік. Джерело: BBC

ФСБ звинуватила юнака у злочинах, які він нібито вчиняв, “будучи незгодним із політичним курсом” Росії та війною в Україні.

У заяві суду йдеться про те, що засуджений з 23 грудня 2021 року (тобто ще до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну) до 8 лютого 2023 року “здійснював візуальне спостереження” та фотографував у Майкопі “місця дислокації” російської військової частини. Фотографії він надсилав на електронну поштову скриньку “представника іноземної держави“. З ким саме він листувався, в заяві не уточнюється.

Що саме міг фотографувати у місті 16-річний підліток, не зрозуміло. Оскільки адреси та фотографії військових частин у Майкопі є у відкритому доступі в інтернеті.

Як випливає з повідомлення суду, всі дії, за які школяра відправили до колонії, закінчилися 8 лютого 2023 року. ФСБ затримала Кевіна Ліка після 8 лютого 2023 року (остання дата нібито скоєного ним злочину) – коли й де, достеменно не відомо.

9 лютого 2023 року поліція несподівано порушила справу про “дрібне хуліганство” стосовно матері підлітка Вікторії Лік. За версією силовиків, близько 15-ї години жінка перебувала в приміщенні військкомату республіки Адигея, де нібито виражалася нецензурною лайкою. Обставини справи невідомі, поліцейські передали протокол про адміністративне правопорушення до суду вранці 10 лютого, і за 12 хвилин після реєстрації справи суддя заарештувала матір школяра на 10 діб за “дрібне хуліганство”.

Жінка вину не визнала і разом з адвокатом Асланом Івановим оскаржила арешт.

Суд засудив Кевіна Ліка до 4 років колонії загального режиму – це третина мінімального терміну, передбаченого статтею про держзраду, і на пів року менше, ніж просив прокурор. Пом’якшувальними обставинами суддя вважав вік підсудного на момент скоєння злочину, “активне сприяння розкриттю та розслідуванню”, “визнання провини та щиросердне каяття у скоєному“, скоєння злочину вперше, позитивні характеристики за місцем проживання та навчання, наявність хронічних захворювань, а також “багаторазові перемоги на різних олімпіадах”.

Ім’я фігуранта на сайті суду приховано, у пресрелізі його називають “громадянином Л”.

Юнак народився 2005 року і на момент винесення вироку йому вже виповнилося 18 років, повідомила пресслужба суду. Коли розпочалася війна в Україні, Кевін навчався у 9-му класі.

BBC знайшла серед переможців олімпіад в Адигеї школяра з Майкопа, який народився 2005 року — Кевіна Ліка. В об’єднаній пресслужбі судів Адигеї BBC підтвердили, що засуджений за особливо важкою статтею про держзраду “громадянин Л.” – це і є Кевін Лік.

Нагадаємо, у березні поточного року в Росії шестикласниця з міста Єфремов Маша Москалькова опинилась у соціально-реабілітаційному центрі після того, як намалювала на урок в школу малюнок проти війни в Україні. На батька дівчинки відкрили кримінальну справу за “дискредитацію російської армії” і тепер йому загрожує позбавлення батьківських прав та багаторічний строк за ґратами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter