Російська шестикласниця намалювала на урок малюнок проти війни в Україні та опинилась у притулку

Дата: 04 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії шестикласниця з міста Єфремов Маша Москалькова опинилась у соціально-реабілітаційному центрі після того, як намалювала на урок в школу малюнок проти війни в Україні. На батька дівчинки відкрили кримінальну справу за “дискредитацію російської армії” і тепер йому загрожує позбавлення батьківських прав та багаторічний строк за ґратами. 

Історію дівчинки розповіли російські правозахисники з “ОВД-Инфо”. 

Місто Єфремов у Тульській області РФ. Фото: “Новини Єфремова”

Ще у квітні минулого року шестикласниця Маша Москалькова отримала завдання у школі намалювати малюнок на підтримку російських військових, які вдерлись в Україну. 

Маша намалювала російський та український прапори, російською мовою написала “Ні війні”, а українською — “Слава Україні”. На малюнку також зобразила жінку з дитиною, у бік яких летять ракети з боку Росії. 

Батько дівчинки 54-річний Олексій Москальков, який виховує її один, розповідає, що після цього вчителька пішла до директорки, а та викликала поліцію. Сама директорка каже, що не робила цього. 

“Коли приїхали співробітники та чекали на Машу біля входу, питаючи у всіх дітей прізвище та ім’я, донька одразу зрозуміла, в чому справа. Їй вдалося вислизнути: вона назвалася чужим прізвищем. Прибігла додому, захекавшись, каже: „Тату, мене мало не схопила поліція, я намалювала малюнок“. Донька була налякана, я пообіцяв, що наступного дня прийду до школи та чекатиму її до кінця уроків”, – розповідав чоловік. 

Наступного дня Олексія разом з донькою зі школи забрали до відділку, де на нього склали перший протокол за “дискредитацію російською армії”. Стосувався він коментаря чоловіка у соцмережі “Однокласники”. Він під одним з дописів написав: “Армія Росії”. Ґвалтівники поряд з нами”.

Олексій Москальков та його донька Маша зі своїм малюнком

Чоловік розповідав, що донька казала, що боїться йти до школи, однак він переконав її, що все буде добре. Наступного дня Олексію подзвонили та покликали до навчального закладу, де його доньку вже допитувала ФСБ. 

“Я вдягся, прилетів туди. Мене зустріли феесбешники. Я спитав: „Де моя дочка?“ Відповіли, що вона в сусідньому кабінеті, з нею проводять розмову. Три з половиною години вони розповідали мені, що я неправильно виховую дитину: говорили, її відберуть, а мене посадять”, – говорив Олексій. 

Відтоді Маша до школи не ходила, а торік у грудні до будинку родини приїхали силовики з обшуком: вони забрали всі гроші, які зберегла сім’я, та сфотографували малюнок дівчинки. Школярку відправили до соціально-реабілітаційного центру, а її батька – на допит.

Силовики показали Олексію скриншот коментаря Маші у соцмережі під дописом щодо російських військових, які “гинуть, не шкодуючи свого життя”. Дівчинка написала: “А за яку суму вони там гинуть — за двісті тисяч на місяць чи трохи більше?”. 

Олексій каже, що ефесбівці били його головою об підлогу, увімкнувши на всю гучність гімн Росії, а потім відкрили на нього вже кримінальну справу щодо “дискредитації російської армії”, за якою йому загрожує ув’язнення. 

Діти у Росії стоять з фотографіями Путіна. Фото: AFP

Чоловік зміг забрати доньку та поїхати в інше місто, але й там його знайшли, доньку забрали у притулок, а його відправили під домашній арешт. Дівчинку мали б повернути батьку додому, але посадовці відмовляються. 

Журналістці, які подзвонили поцікавитись долею Москалькової, у притулку сказали, що не відпустили шестикласницю і не збираються цього робити. Причин посадовці не називають та попросили журналістку “перестати писати про Машу”

Батька та матір, яка не проживає з родиною багато років, збираються позбавити батьківських прав.  

Адвокат Олексія Москалькова Володимир Білієнко каже, що через те, що Машу не випускають з притулку, її батько лишився сам без їжі та без можливості вийти на вулицю. Якщо хто з сусідів буде контактувати з ним, то це загрожує поверненням до СІЗО. 

“Я живу в Липецьку, слідчий йому їжу не понесе”, – каже адвокат. 

Нагадаємо, що це не перша історія, коли у Росії переслідують дітей за антивоєнні вислови або дії. Торік у Москві після доносу директорки та вчительки школи силовики поставили на облік 10-річну Варвару Жолікер, яка у чаті з однолітками могла говорити про Володимира Зеленського та поставила собі на фотографію профілю картину “Свята Джавеліна”. 

Також у Дагестані торік випускниця сказала на лінійці: “Свободу Україні, Путін – чорт”. Після цього їй довелося просити вибачення на камеру та стати на облік у поліції.  

Фотографія обкладинки: AFP 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter