У Росії на облік поставили 10-річну школярку, яка у чаті з однолітками могла говорити про Зеленського

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У столиці Росії Москві комісія у справах неповнолітніх поставила на облік 10-річну Варвару Жолікер. Дівчинка, на яку донесла директорка її школи, мала фотографію профілю з малюнком “Святої Джавеліни” та нібито обговорювала з однолітками у спільному чаті президента України Володимира Зеленського. 

Про це повідомляє “Медіазона”. 

“Школа у Некрасовці”, в якій вчиться дівчинка. Фото: “Комсомольская правда”

Історію про дівчинку у Росії, яку прямо з уроків забрали у поліцейський відділок, ZMINA розповідала ще торік, однак ні імені школярки, ні імені її матері тоді не було відомо. 

Відомо було лише те, що причиною цікавості силовиків став донос директорки. Та звернула увагу, бо дівчинка не ходила на урок “Розмова про важливе” – заняття, на яких російські вчителі розповідають школярам про війну в Україні, використовуючи наративи пропаганди про “нацистів”. Перше подібне у російських школах провели менш ніж за тиждень після початку повномасштабного вторгнення. 

Привернув увагу директорки й аватар школярки у соцмережі – “Свята Джавеліна”. У доносі також йшлось, що дівчинка нібито провела опитування, пов’язане з війною, серед однолітків. 

Як з’ясувалось тепер, директорка школи Мая Булаєва є муніципальною депутаткою від пропутінської партії “Єдина Росія”. 

Мая Булаєва. Фото: pg.er.ru

Мати Варвари Олена Жолікер каже, що не знає напевно, чи публікувала якесь опитування її донька. Та розповідала їй лише, що наприкінці вересня однокласники почали сперечатися у закритому чаті про політику.

“Вона мені сказала, що один хлопчик завів у чаті розмову про Зеленського. У такому негативному ключі на кшталт: “Зеленський – клоун, хто зі мною згоден?”. Ну і діти почали це обговорювати. Варя мені не розповідала, що вона конкретно написала. Говорила, що “писала щось”, але в чаті налаштовано автовидалення, і цього там уже немає”, — пояснює мати п’ятикласниці.

У доносі містився скриншот чату з ймовірним повідомленням дівчинки, однак досі залишається загадкою, хто зробив цей знімок. У суді освітянки про це не сказали. 

Торік у жовтні, коли силовики прийшли за Варварою до школи, аби зв’язатись з мамою дівчинки, вони пішли на хитрощі.

“Я не відповідала на невідомий номер. У Варі телефону не було, так вони викликали молодшу доньку з уроку, привели її до того ж кабінету, забрали телефон і почали дзвонити мені. Я слухавку взяла, і замість голосу доньки почула якусь хамувату жінку, яка казала, що мені треба кудись там з’явитися”, – пригадує Олена. 

Олена Жолікер. Фото: “Радіо Свобода”

У той же день без судового рішення у квартирі родини Жолікерів провели обшук під приводом перевірки умов проживання дитини.

“Я була дуже налякана. Навіть перед дверима квартири я просила їх: “Покажіть мені, на якій підставі ви заходите”, але ніхто нічого не показав. У куточки заглядали, постільну білизну перерили, знайшли ноутбук, стали його переглядати, питати про мої соцмережі”, – говорить Олена.  

Мати Варвари вважає, що шукали привід, аби відкрити справу за репресивною статтею щодо дискредитації російської армії. Річ у тім, що 10-річну Варвару судити за “дискредитацію армії” ще не можна навіть за російськими законами. 

Наприкінці жовтня комісія у справах неповнолітніх дійшла висновку, що Олена “проектує на доньку свої політичні погляди”, “перешкоджає відвідуванню позаурочних занять “Розмови про важливе”, з педагогами “на зв’язок виходить невчасно” та відповідає їм “у саркастичній формі”. Все це призвело до того, що у 10-річної Варвари “відсутні знання щодо рідної історії, орієнтація в політичній ситуації в країні та світі, цілісне сприйняття складнощів сучасного устрою світопорядку”.

Слід зауважити, що заняття, які не відвідувала Варвара, не є обов’язковими. Дівчинка й так мала достатню кількість позаурочних годин, але на засіданні комісії класна керівниця школярки Тетяна Глазунова зауважила, що відвідувати “Розмови про важливе” слід, адже появу цього заняття підтримав Путін.  

Родина Жолікерів намагається оскаржити рішення комісії. 

Нагадаємо, що після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну та ухвалення в Росії нових репресивних законів у самій Росії побільшало новин про доноси. ZMINA розповідала багато таких історій, наприклад, про: 

  • подружжя Оксани та Олександра Веселових, які під час відпочинку в місті Нальчик опинились у камері СІЗО. Сусіди за столиком у їдальні почули їхню розмову про Україну та донесли силовикам; 
  • жительку Москви Віру Башмакову. На неї донесла знайома з двору через наклеєний на заднє скло автівки напис “Ні війні”, складений з аркушів А4; 
  • мешканця Брянська Михайла Желтоновського, якого оштрафували після доносу сусідки за те, що вивісив дві синьо-жовті стрічки на балконі власної квартири. Під час знімання сюжету про чоловіка, його на вулиці затримали силовики за жовті штани та блакитну куртку. 

Чимало росіян судять за абсурдними звинуваченнями й без доносів. Так, нещодавно російський суд оштрафував чоловіка за переказ сну із Зеленським. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter