Росіянку затримали за напис “Ні війні” на машині після доносу знайомої з двору

Дата: 30 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Москві силовики протримали декілька годин та виписали протокол щодо жінки на ім’я Віра Башмакова, яка наклеїла на заднє скло своєї автівки напис “Ні війні”, складений з аркушів А4. Як з’ясувалося згодом, на неї донесла знайома з двору. 

Про це Башмакова розповіла на власній сторінці у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка Віри Башмакової

Віра Башмакова – редакторка науково-популярного видання та багатодітна мати. 15 березня вона виклала у фейсбуці допис із фотографією своєї автівки та написала: “Ось наклеїла на заднє скло своєї машини напис “Ні війні”. Нехай мене штрафують або заарештовують згідно із законом про фейки… Я не можу не висловити свою думку. Ні війні. І все тут”.

Уже 29 березня, коли вона забирала свою чотирирічну доньку Таю із садочка, її затримали. Поліцейські спочатку сказали, що машина нібито перебуває в розшуку як викрадена, потім почали питати про наявність аптечки, а вже наприкінці розмови порадили зняли напис. 

Невдовзі на місце події приїхали патрульні, які змусили Башмакову написати пояснення, чому вона наклеїла напис. 

“Я написала в поясненні: бо я пацифістка”, – розповідає вона. 

Однак і після цього Башмакову не відпустили, й разом з донькою вони опинились у відділку, де жінці виписали протокол за “дискредитацію” російських військових згідно з нещодавно ухваленою в Росії репресивною статтею.

“Усі менти мені співчували, пояснювали, що не вони такі, життя таке. Пояснили, що машина потрапила в орієнтування: хтось її сфотографував і настукав, а далі всіма камерами почали шукати, де вона там їздить. І, щойно виявили, одразу притиснули до узбіччя та затримали”, – каже Башмакова. 

Віра Башмакова. Фото: фейсбук-сторінка жінки

Після публікації допису у фейсбуці про затримання знайомі надіслали відео, де машину Башмакової фотографує жінка, що працює в її дворі:

“Це літня заробітчанка з ЖКГ, яку начальство зобов’язало фотографувати всі антивоєнні артефакти та передавати нагору. Я її знаю, мені завжди здавалося, ми одна одній симпатизуємо. Якось ми їхали в подорож, не розрахували, і в нас залишилося багато хорошої швидкопсувної їжі. Я їй цю їжу віддала, і вона дуже дякувала”.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну та ухвалення в РФ нових репресивних законів подібні новини про доноси не є рідкістю. Нещодавно також у Москві силовики почали шукати власника квартири, на стіні в якого з гірлянди був викладений український прапор. Інсталяцію, що світилася цілодобово, із сусіднього будинку у вікно побачив незнайомець. 

Раніше ZMINA вже розповідала, як затримують росіян, які виходять на вулицю висловити своє невдоволення війною в Україні. Нині таких у РФ налічують уже понад 15 тисяч осіб. У відділку можна опинитися, наприклад, за плакат, на якому написано “*** *****” (вочевидь, “Нет войне”. – Ред.). Нині відомо про щонайменше два таких випадки. Або ж за цитату з роману “1984” Джорджа Оруелла “Війна – це мир, свобода – це рабство, незнання – сила”, як це сталося з жителем Іжевська.

Одну з росіянок, яка вийшла з одиничним пікетом, приїхали затримувати шестеро силовиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter