У Росії затримали понад 860 людей, які протестували проти війни з Україною

Дата: 14 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії 13 березня на акціях протесту проти війни з Україною затримали 864 людини. 

Про це повідомили в ОВД-Инфо.

Затримання в Новосибірську. Фото: ТАСС

Акції відбулися, зокрема, у Москві, Санкт-Петербурзі, Саратові, Єкатеринбурзі, Сиктивкарі, Ярославлі, Чебоксарах, Іванові, Іжевську, Бєлгороді, Новосибірську та Владивостоці.

В Іжевську протестувальників затримали за організацію хороводу, а в Уфі силовики відводили людей у маршрутки, що стояли поруч, із заклеєними або знятими номерами. У Москві за допомогою системи розпізнавання облич на виході з метро затримали Микиту Максимова через участь в антивоєнній акції 6 березня.

ZMINA ще в лютому 2021-го, коли в Росії відбувались акції на підтримку опозиціонера Олексія Навального, розповідала, як силовики приходять до росіян, яких побачили на акціях за допомогою камер спостереження. 

Також у столиці РФ після затримання на Манежній площі зник чоловік, який вийшов на одиничний пікет. Про це правозахисникам повідомила його дружина, яка попросила не називати імен. За словами жінки, у нього відібрали телефон і пишуть їй від його імені, однак на дзвінки не відповідають.

Чоловік розглядає напис “Ні війні” у Санкт-Петербурзі. Фото: телеграм-канал Sota

В однієї з мітингувальниць на акції у Владивостоці після затримання діагностували струс мозку. Дівчина на ім’я Анастасія Котляр розповіла, що силовик бив її об стіл головою в автозаку, душив та принижував: 

“Нас повалили, почали бити та крутити. Мене за ноги, за руки, закинули в цей дивний автобус, де посередині стоїть стіл. Поліцейські, що затримували нас, пішли, зайшов якийсь інший. Він назвав мене сукою, вдарив головою об стіл, почав душити. Щось говорив, але я не пам’ятаю. Підійшли якісь інші менти, і він вийшов. Нас повезли до відділу”.

Затримання в Москві. Фото: AFP

За даними російських правозахисників, надходить дедалі більше повідомлень про те, що силовики вимагають на вулицях у випадкових перехожих розблокувати телефони, показувати листування в месенджерах та збережені фотографії. Також побільшало випадків затримання за зелені стрічки, що є символом антивоєнного протесту, квіти, значки, шапки чи інші елементи одягу, що нагадують силовикам український прапор.

Затримують росіян навіть зі шматками паперу, на яких нічого не написано або написано, наприклад, “Маю право на думку” та “Діду, пий пігулки”. Вдруге від початку війни в країні затримали мітингаря за плакат, на якому було написано “*** *****” (вочевидь, “Нет войне”. – Ред.): вперше це відбулося 12 березня в Іванові, вдруге – 13 березня в Москві.

Затримання активіста Дмитра Резнікова за плакат, на кому написано “*** *****”. Фото: телеграм-канал Sota

Показова історія із затриманням мітингувальниці з листком паперу, на якому написано “Два слова”, відбулась у Москві. Цей момент зафіксував на відео, ймовірно, журналіст, до якого одразу після цього підійшла інша жінка, яка хотіла висловити підтримку діям російської влади, – її також затримали. 

У Санкт-Петербурзі силовики затримали 77-річну художницю Олену Осипову, яка бере участь у протестному русі в Росії вже 20 років. Вона тримала в руках плакат з написом “Ми не хочемо до раю вмирати за Путіна. Путін – це війна”.

Затримання Олени Осипової. Фото: твіттер-акаунт видання “Бумага”

Затримували на акціях протестів 13 березня й журналістів: лише в Санкт-Петербурзі за фільмування дій силовиків на Невському проспекті затримали, а потім відпустили дев’ятьох журналістів різних медіа. У Москві редактора одного з видань декілька раз ударив по голові кийком поліцейський. 

Як зазначають російські правозахисники, за різними частинами адміністративних статей затриманим на акціях загрожують штрафи від 2 до 300 тисяч рублів та арешт до 30 діб. Також після набуття чинності новими репресивними законами в Росії, якщо протягом року людина двічі порушить статтю щодо “дискредитації використання збройних сил РФ”, стосовно неї можуть порушити кримінальну справу. 

Наразі кількість затриманих на антивоєнних акціях протестів у Росії від початку війни сягнула 14 906 осіб

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter