В ОРДЛО 150 підозр на пневмонію, але неможливо зробити тест на коронавірус – Омбудсманка

Дата: 27 Березня 2020
A+ A- Підписатися

На окупованих територіях Донбасу 150 людей, зокрема двох дітей, госпіталізували з підозрою на пневмонію, однак досі там немає можливості зробити тест на коронавірус.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

⚡️⚡️За оперативною інформацією на окремих територіях Донецької та Луганської областей, не підконтрольних Уряду України,…

Опубліковано Людмилою Денісовою Пʼятниця, 27 березня 2020 р.

Всього за медичною допомогою у зв’язку з гострою респіраторною вірусною інфекцією на окупованому Донбасі звернулись 800 людей. 

“З них близько 150 – госпіталізовані з підозрою на наявність пневмонії, зокрема двоє дітей 11 та 13 років перебувають під наглядом лікарів. Діагностувати коронавірусну інфекцію там досі неможливо через відсутність відповідних тестів у лікарнях”, – розповіла Денісова.

Також Омбудсманка нагадала, що з початку 2020 року вона отримала близько 1000 звернень від українців, яких утримують в установах виконання покарань на окупованих територіях. Через коронавірус Денісова вкрай занепокоєна ситуацією щодо забезпечення їхніх прав і свобод. Денісова закликала світ використати всі наявні механізми та засоби, аби перевірити стан здоров’я українців в ОРДЛО, зокрема в’язнів.

Нагадаємо, що 21 березня бойовики закрили свої КПВВ та не пускають на окуповану територію людей нібито для недопущення поширення коронавірусу. За цей час, за даними Держприкордонслужби, бойовики не пропустили через лінію розмежування на окуповану територію 29 осіб, зокрема, спостерігачів ОБСЄ. На це вже відреагували у ЄС, де закликали Росію та підконтрольних їй бойовиків відкрити доступ через лінію розмежування.

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter