В опитуваннях Ілона Маска, які він влаштовує у твіттері, немає нічого демократичного — “Репортери без кордонів”

Дата: 22 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

В опитуваннях, які влаштовує новий власник і голова СЕО компанії “Твіттер” Ілон Маск для користувачів соцмережі, немає нічого демократичного.

Про це заявили у міжнародній правозахисній організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Джерело: Yui Mok/PA Images via Getty Images

“Вдаючись до опитувань, новий бос твіттеру використовує цинічний трюк, а не відкриває свою платформу демократичним принципам”, — заявили в RSF.

Правозахисники висловили жаль з приводу “фіктивних референдумів” і закликали Маска до ухвалення справжніх демократичних процедур для регулювання діяльності платформи.

Вони нагадали, що Маск з моменту взяття під контроль твіттеру у жовтні 2022 року провів багато “ненаукових опитувань”, використовуючи коротке запитання, за яким слідує вибір спрощених відповідей. За їхньою допомогою він дозволяє своїй аудиторії в твіттері розв’язувати такі складні питання, як скасування заборони на акаунти Дональда Трампа або акаунти журналістів, які були свавільно призупинені 15 грудня.

“Але ілюзією демократії ці фіктивні референдуми фактично топчуть усі демократичні цінності”, — заявили в RSF.

На переконання генерального секретаря RSF Крістофа Делуара, питання свободи слова та доступу до правдивої інформації не можуть бути вирішені такими свавільними, популістськими методами.

“Опитування, опубліковані Ілоном Маском, є перш за все способом обходу законних методів. Використовуючи латинську фразу “Vox populi, vox Dei” (“Голос народу є голосом Бога”), Маск прикидається демократом. Процедура хитра, тому що в основі цих дебатів лежить тільки один голос — його власний… Але інформаційний простір не потребує авторитету Маска. Він потребує авторитету демократій та інституцій, які ними керують”, — йдеться в повідомленні RSF.

На думку правозахисників, Маск хоче ізолювати керівництво твіттеру від зовнішнього світу і керувати ним так, як вважає за потрібне. Про це свідчать розпуск Ради довіри та безпеки — консультаційного органу громадянського суспільства, створеного соцмережею, та звільнення персоналу в Брюсселі, що поставило під сумнів здатність твіттеру виконувати свої зобов’язання в межах Європейського Союзу Code of Conduct on Disinformation.

Абсурдність опитувань Маска показує, що ера великих онлайн-платформ, що регулюють самі себе, повинна закінчитися. Має бути міжнародна реакція на глобальні амбіції таких компаній. Зокрема, демократії повинні працювати в рамках Партнерства заради інформації та демократії, розробити або зміцнити законодавчу базу, яка захищає їхні свободи та регулює платформи, наголосили в RSF.

Нагадаємо, що користувачі твіттеру проголосували за відставку Ілона Маска з посади СЕО компанії в опитуванні, яке він оголосив в соцмережі в ніч 19 грудня. Мільярдер перед початком голосування сказав, що дослухається до думки користувачів твіттеру, але після закінчення голосування, яке завершилося не на його користь, передумав.

“Я піду у відставку з посади генерального директора, як тільки знайду когось достатньо божевільного, щоб прийняти цю роботу”, — написав Маск.

Раніше в соцмережі заблокували низку облікових записів журналістів “Голосу Америки”, CNN, газет New York Times та Washington Post, а також незалежних журналістів. Багато хто з них публікував статті або розміщував повідомлення про зміни в компанії “Твіттер”, які почалися після приходу нового власника Ілона Маска.

Згодом акаунти розблокували.

Також ZMINA повідомляла про те, що, за заявою Маска, він відновлюватиме заблоковані акаунти в соцмережі. Одним з перших після опитування користувачів був розблокований акаунт експрезидента США Дональда Трампа. Попри це він сказав, що не планує повертатися до твіттеру.

Маск купив твіттер 27 жовтня 2022 року. За його словами, він зробив це, щоб “допомогти людству”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter