В ООН закликали путінський режим перестати репресувати дітей у Росії

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Комітет ООН з прав дитини закликає владу РФ перестати переслідувати за політичними мотивами дітей та не мілітаризувати освіту. 

Про це йдеться у відповідному звіті.   

Дівчинка у США направляє іграшковий пістолет на скульптуру Путіна, встановленою на майданчику. Фото: Reuters

Автори звіту нагадують про ситуацію, в якій опинились діти у Росії. Так, зокрема їх переслідують за політичними статтями, освіту, яку вони отримують, активно мілітаризують не перший рік, а діти-представники меншин як-от національних чи ЛГБТ стикаються з тиском, якій лише посилюється.

Окрім цього у РФ дитина може опинитись у дитячому будинку через політичні погляди батьків, про що ZMINA детально розповідала на прикладі родини Філонових. Російська влада посадила мати підлітка з інвалідністю у колонію, а хлопця запроторила до закладу, де над ним тепер знущаються за наказом адміністрації. Через проблеми зі здоров’ям він фізично не може відповісти кривдникам.

Окрім публікації звіту Комітет ООН з прав дитини заслухав доповіді російських посадовців наприкінці січня поточного року. Як й у випадку з правами ЛГБТ-людей, російські посадовці вводили в оману, що у РФ права дитини захищені, а критика, наприклад, мілітаризації освіти не відповідає дійсності.   

“Вчителям не можна використовувати свою професійну діяльність з політичних мотивів або примушувати учнів до політичних поглядів…Модуль “Розмови про важливе” є позашкільним заходом…Цей урок не має політичного забарвлення, а має на меті сформувати ставлення учнів до історії, навколишнього середовища та культури Росії”, – кажуть представники РФ. 

Урок за методичкою з путінськими виправданнями війни, про який розповідають російські посадовці, школярам у РФ почали проводити ледь не наступного дня після початку повномасштабного вторгнення в Україну. 

Також дітям на уроки в Росії приводять терористів з ПВК “Вагнер”, а у школах відкривають “музеї” вторгнення в Україну, в яких влада наказала демонструвати муляжі реальної зброї. Такі практики розповсюджують й на окуповані українські території. 

“Комітет закликає Російську Федерацію забезпечити, щоб освіта була спрямована на підготовку дітей до відповідального життя у вільному суспільстві в дусі розуміння, миру, толерантності, гендерної рівності та дружби між ними”, – йдеться у звіті Комітету ООН.

Нагадаємо, що українські правозахисники б’ють на сполох через мілітаризацію дитинства російською владою, відколи цей процес активно запустили в окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter