В ООН задокументували 864 випадки свавільних затримань українських цивільних російськими військовими

Дата: 10 Липня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало 864 випадки свавільних затримань цивільних Російською Федерацією. 

Про це йдеться у звіті управління “Про свавільні затримання цивільних осіб під час збройного нападу Російської Федерації на Україну”, який охоплює період із 24 лютого 2022 до 23 травня 2023 року. 

Так, моніторингова місія УВКПЛ задокументувала 864 випадки свавільних затримань цивільних силами РФ, серед яких 763 чоловіки, 94 жінки та 7 хлопчиків. Багато з цих затримань прирівнюється до насильницьких зникнень.

Людей викрадали в Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій, Луганській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Одеській (біля острова Зміїний) та Криму. Серед потерпілих були держслужбовці, активісти, волонтери, вчителі, священники та неформальні лідери громад. 

Експерти виявили, що на окупованих територіях практикувалися свавільні затримування, катування та жорстоке поводження. Деяких людей страчували без суду і слідства, а деякі зникали безвісти. Переважна більшість зловживань, заборонених міжнародним гуманітарним правом, були скоєні Російською Федерацією. Росія, незважаючи на неодноразові запити від ООН, так і не допустила її спостерігачів до окупованих нею українських територій. Водночас Україна надала Моніторинговій місії безперешкодний доступ до більшості місць несвободи”, – йдеться у звіті. 

Моніторингова місія виявила, що багатьох людей затримували під час “фільтрації”, яку РФ використовує для виявлення колишніх військових, посадовців та активних громадян. За допомогою таких заходів росіяни збирали інформацію про мешканців окупованих територій. Зокрема, у Харківській, Херсонській, Луганській, Запорізькій, Донецькій областях. У багатьох задокументованих випадках затримання під час “фільтрації” не відповідали міжнародним стандартам, а в деяких – прирівнювалися до насильницького зникнення.

Росіяни проводили “фільтрацію” на блокпостах, прикордонних пунктах пропуску або під час обшуків осель. Вони перевіряли документи, дивилися телефони, обшукували людей, оглядали машини та їхні особисті речі”, – зазначено в документі. 

У звіті вказано, що російські військові видавали довідки особам, які не становили загрози, дозволяючи їм виїхати з окупованих територій. Тих, хто викликав підозру (переважно чоловіки), перевозили до відділків “поліції” в Донецькій області або виправної колонії в Оленівці. Одних утримували від одного до кількох місяців, а інші досі перебувають під вартою. Деяких з них заарештовували під приводом “адміністративного арешту”, а деякі сиділи у в’язницях без будь-якого статусу.

Окрім них, росіяни також свавільно затримали 88 чоловіків, колишніх українських військових, які служили в ЗСУ до 24 лютого 2022 року. Зокрема тих, хто брав участь в антитерористичній операції (АТО) та операції об’єднаних сил (ООС) у Донецькій та Луганській областях із 2014 до 2022 року, але не брав участі в бойових діях після 24 лютого 2022 року. Також були затримані військовослужбовці, які вийшли у відставку або були звільнені до 2014 року.

УВКПЛ задокументувало сім випадків викрадення російськими військовими неповнолітніх хлопців віком від 14 до 17 років у Донецькій, Київській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях. Під час перебування під вартою вони зазнавали жорстокого поводження або катування. Також 90 дітей затримали під час окупації росіянами Київської та Чернігівської областей у лютому-березні 2022 року.

Ми зафіксували 354 випадки (289 чоловіків, 56 жінок і 7 хлопчиків), коли росіяни відпускали затриманих або залишали після відступу. Десять осіб окупанти звільнили за умови, що вони підпишуть заяви або погодяться записати відео із зізнанням у тому, що вони співпрацювали з РФ або надавали їй підтримку під час нападу на Україну. Такі дії ставили потерпілих під загрозу кримінального переслідування з боку української влади”, – йдеться у звіті.

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 до 30 червня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 25 170 випадків загибелі або поранення цивільних осіб у 1 504 населених пунктах України. Так, 9 177 людей загинули й 15 993 дістали поранення.

Реальна кількість випадків загибелі або поранення цивільних осіб є значно більшою, оскільки багато повідомлень про ймовірні випадки загибелі або поранення цивільних осіб з деяких місць усе ще очікують підтвердження. До таких населених пунктів належать Маріуполь (Донецька область), Лисичанськ, Попасна та Сєвєродонецьк (Луганська область).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter