В ООН “стурбовані” підготовкою Росії до судилища над українськими захисниками в Маріуполі

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

В ООН заявили про стурбованість планами росіян судити українських військовополонених. Там наголосили, що РФ може організувати судилище завтра, на День Незалежності України.

Про це повідомила Верховна комісарка ООН з питань прав людини Равіна Шамдасані.

У Маріупольській філармонії монтують залізні клітки. Фото з відкритих джерел

“Ми стурбовані повідомленнями про те, що Російська Федерація та пов’язані з нею озброєні групи в Донецьку планують, можливо, найближчими днями судити українських військовополонених у так званому міжнародному трибуналі в Маріуполі”, – йдеться в заяві. 

Хоча, як зазначають в ООН, подробиць мало, але на фотографіях та відеозаписах, опублікованих у ЗМІ та соціальних мережах, видно, як у Маріупольській філармонії будують металеві клітки. Вони, ймовірно, розраховані для утримання військовополонених під час судового розгляду.

Шамдасані наголосила, що навмисне позбавлення військовополонених права на справедливий суд є воєнним злочином, а міжнародне гуманітарне право забороняє засновувати суди лише для засудження військовополонених.

Крім того, в ООН стурбовані тим, що українські військовополонені утримувалися без доступу до незалежних спостерігачів, що наражало їх на ризик тортур для отримання зізнання. Також були тривожні публічні заяви російських офіційних осіб та пов’язаних з ними озброєних груп, які називали українських військовополонених “військовими злочинцями”, “нацистами” та “терористами”, у такий спосіб підриваючи презумпцію невинуватості.

Наприкінці заяви Равіна Шамдасані звернулася до Російської Федерації із закликом надати незалежним спостерігачам повний доступ до всіх осіб, затриманих Російською Федерацією в Україні.

Нагадаємо, що Україна просить ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста зафіксувати заплановане судилище над захисниками “Азовсталі” як факт порушення Російською Федерацією Женевської конвенції. Український омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до російської уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової з проханням втрутитися в ситуацію і не допустити чергового порушення Женевської конвенції. Однак Москалькова на його заклик не відгукнулась і вже навряд чи відповість.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter