В ООН не показують документи, на підставі яких Росія перебуває в Радбезі організації – нардеп

Дата: 09 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Організація Об’єднаних Націй не надає представникам з України документів, на підставі яких Росія перебуває в Радбезі й в організації загалом. 

Про це розповів заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжнародного співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Путін виступає перед ООН у 2015 році. Фото: Timothy A. Clary / AFP

Україна від початку повномасштабного російського вторгнення закликає світ виключити Росію з Радбезу ООН, бо її перебування там є нелегітимним. Річ у тім, що 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР зазначила, що “зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування”, а тому РФ не набула статусу “держави – продовжувача СРСР”. 

Досі стаття 23 розділу V Статуту ООН, ухваленого ще в 1945 році, передбачає: “Рада Безпеки повинна складатися з п’ятнадцяти членів Організації Об’єднаних Націй. Китайська Республіка, Французька Республіка, Союз Радянських Соціалістичних Республік, Сполучене Королівство Велика Британія та Північна Ірландія та Сполучені Штати Америки є постійними членами Ради Безпеки”.

Українські посадовці наполягають, що Росія має пройти той самий міжнародно-правовий шлях набуття членства в організації, що й інші країни. З такою позицією погоджуються й деякі інші країни-члени, втім додають, що нині цього не змінити.  

Деякі українські дипломати вже висловлювали думку, що усунення Росії з Радбезу ООН чи позбавлення її права вето не допоможе зупинити війну в Україні. 

Росія використовує своє перебування в організації задля поширення власної пропаганди, наприклад виправдовує депортації українських дітей. 

Нагадаємо, що торік Генсек ООН закликав реформувати Радбез організації та інші міжнародні інститути, бо “світ стає некерованим”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter