“Жодна кількість брехні не заперечить правди”: 49 країн ООН випустили спільну заяву щодо депортацій дітей Росією

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Сорок дев’ять держав світу та ЄС засудили Росію за організацію засідання Радбезу стосовно нібито правових підстав викрадення українських дітей з тимчасово захоплених територій. 

Текст заяви опублікував постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Фото: Reuters

Заяву підтримали Андорра, Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Грузія, Греція, Гватемала, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Республіка Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Королівство Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, Велика Британія та США.

Усі ті, хто підтримав заяву, наголосили, що РФ зловживає правами та привілеями постійного члена Ради Безпеки ООН. 

“Жодна кількість дезінформації, яка поширюється РФ, не може заперечити правдивість цього питання або захистити людей від відповідальності за ці злочини”, – йдеться у тексті. 

На неформальне засідання, скликане Росією, кликали підозрювану Міжнародним кримінальним судом у депортаціях дітей уповноважену російського президента з прав дітей Марію Львову-Бєлову. У відповідь на це представництво Великобританії заблокувало трансляцію засідання та порадило Львовій-Бєловій виступити у Гаазі. 

Втім, судячи з фото, які публікують медіа, її виступ відбувся в ООН. У ньому вона подякувала за можливість “розвіяти фейки і показати протилежну сторону”.

Представники деяких країн у момент її виступу вийшли з зали. 

Фото: Reuters

Протягом квітня 2023 року Росія головуватиме в Раді Безпеки ООН. Україна вважає це “поганим жартом”, а саме перебування Росії в ООН на чинних правах – нелегітимним. 

Нагадаємо, що українських дітей росіяни розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”. Деяких з тих, хто намагається втекти з Росії, затримують спецслужби. 

Знущатися з депортованих українських дітей в окупованому Криму може беркутівець, який утік туди після Євромайдану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter