“Наш світ стає некерованим”: Генсек ООН закликав реформувати Радбез організації та інші міжнародні інститути

Дата: 19 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав реформувати міжнародні інститути, зокрема Раду Безпеки ООН. 

Його слова цитують на сайті ООН. 

Гуттеріш зробив таку заяву, виступаючи на відкритті загальнополітичних дебатів 78-ї сесії Генасамблеї ООН. 

У своєму виступі він кілька разів сказав про “багатополярність” світу, яка настала після закінчення Холодної війни. 

Світ змінився. Наші установи цього не зробили… Настав час оновити багатосторонні інститути, ґрунтуючись на економічних та політичних реаліях XXI століття, базуючись на принципах рівності, солідарності та універсальності, ґрунтуючись на принципах Статуту Організації Об’єднаних Націй та міжнародного права”, – мовив голова ООН.

Україна від початку російського вторгнення закликає світ виключити Росію з Радбезу ООН, адже її перебування там є нелегітимним. Річ у тім, що 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР зазначила, що “зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування”, а тому РФ не набула статусу “держави-продовжувача СРСР”. 

Українські посадовці наполягають, що Росія має пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в організації, що й інші країни. З такою позицією погоджуються й деякі інші країни-члени, втім додають, що нині цього не змінити.  

Гуттеріш, виступаючи на відкритті дебатів 78-ї сесії Генасамблеї ООН, також наголосив, що напад Росії на Україну є прикладом номер один порушення статуту організації.

“Війна, яка порушує Статут Організації Об’єднаних Націй і міжнародне право, випустила на волю справжні жахи: знищені життя, порушення прав людини, сім’ї, які розпалися, травмовані діти, надії та мрії розбиті. Ми повинні не послаблювати зусилля в боротьбі за мир – справедливий світ відповідно до Статуту ООН та міжнародного права. І, навіть коли йдуть бойові дії, ми маємо використати всі можливості, щоб полегшити страждання цивільного населення в Україні та за її межами”, – додав він. 

Нагадаємо, що торік президент Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН, закликав трансформувати систему, стрижнем якої є Організація Об’єднаних Націй. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter