В окупованих Олешках унаслідок підриву Каховської ГЕС загинули понад 500 людей – Центр національного спротиву

Дата: 19 Червня 2023
A+ A- Підписатися

За попередніми даними, понад 500 мешканців тимчасово окупованих Олешок Херсонської області загинули через підрив росіянами Каховської ГЕС.

Про це повідомив Центр національного спротиву.

Джерело: MAXAR

У повідомленні наголосили на тому, що люди загинули через те, що окупанти відмовлялися евакувати тих, у кого не було російських паспортів.

“Порушуючи всі норми Міжнародного гуманітарного права та звичайної людяності, росіяни просто залишили місцевих на смерть”, – йдеться в повідомленні.

У ЦНС укотре наголосили на тому, що дії росіян щодо цивільного населення мають усі ознаки геноциду, а кожен, хто долучився до знущань з українців, буде справедливо покараний.

Українська влада заявила про 17 загиблих цивільних на правобережжі. З них 13 – унаслідок утоплення, ще четверо – дістали несумісні з життям вогнепальні поранення під час евакуації. Російські військові не припиняли обстрілів навіть під час евакуації із зони затоплення.

Водночас Україна не має точної офіційної інформації про потерпілих та інші наслідки підтоплення на лівобережній Херсонщині, яка є окупованою російськими військами, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що родичі не можуть встановити зв’язок зі щонайменше 395 людьми з окупованих Росією населених пунктів Олешки, Гола Пристань, Кринки та Кохани.

Окупаційна влада не допомагала з виїздом місцевим жителям і чинила перешкоди волонтерам, які намагалися рятувати людей. 

Також росіяни не дозволяли українському Червоному Хресту евакуювати людей із затопленого лівого берега.

Каховську ГЕС російські війська підірвали вранці 6 червня, вона не підлягає відновленню. Після цього рівень води в селах та містах почав швидко підвищуватися, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра почали евакуацію населення.

Українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття”, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином.

Верховна Рада звернулася до світової спільноти, зокрема до Організації Об’єднаних Націй з проханням визнати підрив Каховської ГЕС росіянами екоцидом та геноцидом українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter