В окупованому Криму “суд” розглянув адмінпротокол проти кримськотатарського активіста Османова без його участі

Дата: 13 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “київський районний суд” в тимчасово окупованому Сімферополі розглянув “адмінпротокол” за ч. 3 ст. 20.1 КК РФ (дрібне хуліганство) без участі самого кримськотатарського активіста, громадянського журналіста Ролана Османова. Його адвокати мають намір оскаржити це “рішення” незаконного “судді”. 

Про це 12 квітня розповів адвокат активіста у коментарі виданню “Крим.Реалії”.

Захисник повідомив, що він разом Роланом прибули до суду, але поки пройшли паспортний контроль, піднялися до кабінету, їм повідомили, що протокол розглянули без них і “суддя” Яніна Охота нібито вже перебуває у нарадчій кімнаті.

Як відомо, адмінпротокол проти громадянина України склали у середині березня 2022 року, коли його затримали після обшуків співробітники незаконного Центру “Е”.

За словами адвоката, росіяни обвинувачують чоловіка у дрібному хуліганстві в інтернеті, де він висловив свою думку щодо “часткової мобілізації”, що проводилася восени минулого року. Серед іншого, він висловлювався щодо виїзду великої кількості людей із Криму, зокрема кримських татар.

Ролан Османов вважає справу “абсурдною” та спробою створення “рамок вираження” для кримських татар.

Нагадаємо, Ролан Османов – активний учасник пікетів біля Ханського палацу. Він протестував проти його знищення під виглядом реставрації. Активіст регулярно відвідує судові засідання з політично вмотивованих справ у Криму.

2019 року у нього в помешканні росіяни вже проводили “оперативно-розшукові заходи”. Тоді окупаційні силовики заявили, що нібито шукали наркотики, утім, нічого не знайшли та залишили будинок.

13 липня 2022 року в Криму окупанти заарештували громадського журналіста Ролана Османова. Його звинуватили у публічних діях, спрямованих на дискредитацію окупаційної армії за статтею 20.3.3 КоАП РФ. Ролан Османов розповів про те, як співробітники так званого Центру “Е” пропонували йому записати відеозвернення на підтримку армії РФ.

У грудні 2021 року незаконний “київський районний суд” оштрафував активіста на 15 тисяч рублів (близько 7 716 тисяч гривень) за участь у масових зібраннях кримських татар 4 вересня біля “відділку ФСБ” в Сімферополі.

Тоді він приїхав на мітинг як громадянський журналіст, а в результаті був затриманий разом із десятками людей і доставлений у “відділ поліції”. Пізніше на нього склали адміністративний протокол та згодом відбувся “суд”. Про сам процес слухання він дізнався випадково.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter