Окупанти пропонували затриманому громадському журналістові Османову записати відео на підтримку армії РФ

Дата: 18 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Під час затримання громадського журналіста з Криму Ролана Османова співробітники незаконного формування “Центр протидії екстремізму” пропонували громадянину України записати відеозвернення на підтримку російської армії.

Про це повідомляє громадянське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на самого Ролана Османова.

Раніше незаконний “Залізничний суд Сімферополя” визнав Османова винним у непокорі вимогам співробітника поліції та заарештував на три доби. Російські силовики стверджували, що той нібито чинив опір під час затримання, зокрема “штовхався, знімав поліцейських на відео та перешкоджав їхній діяльності”. Сам Османов розповів, що відразу погодився пройти з начальником відділу ЦПЕ Русланом Шамбазовим у відділення, лише запитавши, у зв’язку з чим його затримують.

“У цей час мене обійшли ще двоє співробітників силових структур, вони були в масках і в обмундируванні, накинулися на мене ззаду, повалили мене на підлогу, одягли наручники й заштовхали в мікроавтобус, що стояв поряд. Все це відбувалося у вкрай грубій формі”, – розповів Османов.

У будівлі “поліції” йому сказали, що його звинувачують у “дискредитації армії РФ”. “Кримська солідарність” уточнює, що йдеться про репост допису російського адвоката Миколи Полозова, який назвав бомбардування російською армією українських міст фашизмом.

“Представники центру “Е” запропонували Ролану записати якесь відео, в якому він підтримує дії російської армії, а натомість пообіцяли не заводити на нього протокол за непокору співробітникам поліції. Османов відмовився”, – мовиться в повідомленні правозахисної організації.

Наразі журналіст очікує “суду” за другим обвинуваченням у “дискредитації армії РФ”, розгляд якого відбудеться в незаконному “Київському районному суді”. За його словами, розголос у ЗМІ та реакція людей допомагають у разі подібних викрадень, оскільки правоохоронці моніторять реакцію громадськості.

Нагадаємо, 13 липня біля будівлі так званого “Верховного суду Криму”, де відбувався процес у справі Нарімана Джеляла, до 39-річного Ролана Османова підійшли невідомі в цивільній формі, масках і затримали його. Як з’ясувалося пізніше, затримання особисто проводив начальник Центру протидії екстремізму” Руслан Шамбазов, який причетний до арештів адвокатів у Криму.

Ролан Османов – кримський активіст, громадянський журналіст та стрімер. Раніше він брав участь у пікеті біля Ханського палацу, протестуючи проти його знищення під виглядом “реставрації”.

Як відомо, 4 березня в Росії набула чинності стаття 20.3.3. КпАП Росії, яку Російська Федерація незаконно поширює на тимчасово окуповану українську територію. Стаття передбачає покарання за так звану “дискредитацію використання збройних сил Росії з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру й безпеки”. Вперше цю статтю використали 11 березня: мешканку Сімферополя оштрафували на 35 тисяч рублів за гасло “Ні війні”.

ЗМІ повідомляють про щонайменше два десятки фактів переслідувань жителів півострова за статтею про “дискредитацію” окупаційних збройних сил РФ. Чималу частку таких рішень ухвалили судді-зрадники, які з 2014 року перейшли на службу Росії.

У червні правозахисні організації закликали Міжнародний кримінальний суд та Міжнародну  комісію з розслідування, створену Радою ООН з прав людини, звернути увагу на воєнні злочини щодо “денацифікації” громадян України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter