У Криму за нібито “непокору поліцейським” на три доби арештували громадського журналіста Ролана Османова

Дата: 13 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконний “Залізничний районний суд” призначив громадському журналісту Ролану Османову три доби адміністративного арешту за нібито “невиконання законних вимог співробітників поліції”.

Про це повідомляють громадське об’єднання “Кримська солідарність” та видання “Ґрати“. 

Ролан Османов

Представники незаконного “Центру з протидії екстремізму” стверджують, що Османов “чинив опір” під час затримання за публічну дискредитацію військ РФ. Чоловіка затримали в середу, 13 липня, біля будівлі формування, що називає себе “Верховним судом Республіки Крим”.

Як повідомляє видання “Ґрати”, у цей час у селі Урожайне Сімферопольського району окупаційні силовики обшукали будинок журналіста. 

Сам Османов розповів, що відразу погодився пройти з незаконним начальником формування “Центр протидії екстремізму” Русланом Шамбазовим у відділення лише запитавши, у зв’язку з чим його затримують.

Ролан Османов відбуде три доби в спецприймачі на вулиці Павленка в Сімферополі – за рішенням так званого “Залізничного районного суду” через порушення ч. 1 ст. 19.3 КпАП РФ (“невиконання законних вимог співробітника поліції”).

Розгляд матеріалів адміністративної справи стосовно епізоду дискредитації військ РФ за ст. 20.3.3 КпАП РФ відбудеться завтра в незаконному “Київському районному суді”.

Нагадаємо, уранці 13 липня біля будівлі “Верховного суду Криму”, де відбувався процес у справі Нарімана Джелялова, до 39-річного Ролана Османа підійшли невідомі в цивільному та масках. Як з’ясувалося згодом, затримання особисто проводив начальник “Центру з протидії екстремізму” Руслан Шамбазов, який причетний до арештів адвокатів у тимчасово окупованому Криму.

З його рапорту випливає, що Османов розміщував у своїй фейсбук-сторінці публікації, що дискредитують збройні сили РФ. На вимоги проїхати з ними до центру, активіст не погодився, знімав те, що відбувається, на телефон, “штовхався” і “чинив опір”, що стало основою адміністративного протоколу в ч. 1 ст. 19.3 КпАП РФ.

Адмінпротокол на чоловіка за допис у фейсбуці склав оперуповноважений Юрій Цимбал. Той виявив його 30 червня, проте “правопорушення” зареєстрували лише в день затримання – 13 липня.

Покази правоохоронця підтвердили знайдені свідки – охоронець Росгвардії Юрій Бородін та продавець магазину мілітарі-речей “Форпост”, колишнього Воєнторгу 37, Максим Кіденко. Останній, судячи з фотографій у соцмережах, брав участь у складі російської армії у військових діях проти Грузії 2008 року, захопленні Криму та війні на Донбасі у 2014-му. Із 2014 року мешкає в Сімферополі.

Ці свідки заявили, що співробітники центру нібито діяли “законно”, а Османов чинив опір під час затримання.

Нагадаємо, 4 березня в Росії набула чинності стаття 20.3.3. КпАП Росії, яку Російська Федерація незаконно поширює на тимчасово окуповану українську територію. Стаття передбачає покарання за так звану “дискредитацію використання збройних сил Росії з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру й безпеки”. Вперше цю статтю використали 11 березня, мешканку Сімферополя оштрафували на 35 тисяч рублів за гасло “Ні війні”.

ЗМІ повідомляють про щонайменше два десятки фактів переслідувань жителів півострова за статтею про “дискредитацію” окупаційних збройних сил РФ. Чималу частку таких рішень ухвалили судді-зрадники, які з 2014 року перейшли на службу Росії.

У червні правозахисні організації закликали Міжнародний кримінальний суд та Міжнародну  комісію з розслідування, створену Радою ООН з прав людини, звернути увагу на воєнні злочини щодо “денацифікації” громадян України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter