Окупанти обшукали будинок кримського блогера Ролана Османова

Дата: 15 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому селі Урожайне Сімферопольського району в Криму російські силовики обшукали будинок активіста та громадського журналіста Ролана Османова. 

Про це інформують правозахисники громадського об’єднання “Кримська солідарність”

Ролан Османов

Обшук проводили співробітники ФСБ у зв’язку з повідомленням про пошкодження залізниці в Бахчисарайському районі 23 лютого 2023 року.

Повідомляється, що у 2019 році росіяни вже проводили в нього “оперативно-розшукові заходи”. Тоді силовики заявили, що нібито шукали наркотики, але нічого не знайшли та залишили домоволодіння.

Дружина громадського журналіста Земіне Османова заявила, що співробітники ФСБ били її чоловіка та вкрай грубо поводилися під час обшуку. 

 

Офіс Кримської платформи повідомляє, що адвокат Едем Семедляєв намагався пройти в будівлю незаконного “управління ФСБ” до незаконно затриманого, утім його не допустили.

“Я уклав угоду, прибув представляти його інтереси. Повідомив на прохідній про свій намір зустрітися з підзахисним. До мене вийшов юрисконсульт фсб Руслан Алексейчук. Віддалився на 15 хвилин, а потім знову вийшов і повідомив, що зараз юридична допомога Ролану не потрібна. З його слів, з ним не проводять жодних процесуальних дій”, — повідомив захисник Едем Семедляєв.

Ролан Османов – учасник пікетів біля Ханського палацу. Він протестував проти його знищення під виглядом реставрації. Активіст регулярно відвідує судові засідання з політично вмотивованих справ у Криму.

Після завершення обшуку чоловіка відвезли до незаконного “управління ФСБ” у Сімферополі. Його відпустили із будівлі ФСБ лише о 18 годині вечора.

Напередодні повідомлялося, що на півострові безстроково триває “жовтий рівень” терористичної загрози: у Севастополі, Армянську, Джанкої, Красноперекопську, Керчі, а також Джанкойському, Красноперекопському та Ленінському районах.

У лютому американський Інститут вивчення війни пояснив, що безстрокове продовження високого рівня терористичної небезпеки в російських регіонах є маніпуляцією, щоб представити війну РФ в Україні як пряму загрозу внутрішній безпеці Росії і забезпечити подальшу підтримку “російських операцій”.

Відомо, що увечері 23 лютого в Бахчисарайському районі тимчасово окупованого Криму невідомі пошкодили залізницю, через що був зупинений рух електричок та потягів.

Проросійський блогер Олександр Таліпов, що співпрацює з окупантами на півострові, назвав цю подію “диверсією”. За його даними, “вибуху не було, працювали переносним зварюванням та вирізали частину полотна”. Він стверджує, що “проводяться оперативні заходи, особу підозрюваних встановлено”. Російські силовики офіційно не повідомляли про причини того, що сталося.

Нагадаємо, увечері 6 березня російські силовики обшукали будинок кримського татарина Едема Муртазаєва, після чого його затримали. Пізніше чоловіка відпустили. До цього ФСБ РФ обшукала будинок кримських татар Джемілових у селі Приятне Свідання Бахчисарайського району Криму.

11 березня російські силовики обшукали помешкання кримського татарина Ахтема Ісмаїлова. Після затримання чоловіка згодом відпустили.  

Також у зв’язку із залізницею ФСБ проводила обшуки в селищі Красногвардійське в помешканні кримського татарина Мемета Ашурова та помешканні 59-річного брата делегата Курултаю кримськотатарського народу Асана Абдураманова 9 березня. 

Серед іншого силовики провели обшуки в будинку делегата Курултаю кримськотатарського народу Леммара Юнусова.

Нагадаємо, що Російська Федерація наразі незаконно утримує 180 українських політв’язнів, 116 із яких – кримські татари. Корінний народ півострова зазнає утисків і репресій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter