В окупованому Криму створюють “добровільні дружини” для боротьби з проукраїнським рухом – Генштаб ЗСУ

Дата: 04 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Сімферополі окупанти створюють “добровільні дружини”, оскільки побоюються посилення проукраїнського руху.

Про це інформує Генштаб Збройних Сил України.

За даними штабу, через війну в Україні є нестача співробітників правоохоронних органів, тому, окрім патрулювання міста, одним із завдань згаданих підрозділів має бути виявлення коригувальників і диверсантів.

“У Сімферополі тимчасово окупованої республіки Крим російська окупаційна влада, побоюючись активізації проукраїнського руху, дій патріотично налаштованих осередків, створює так звані “добровільні дружини”, – мовиться у повідомленні українських військових. 

Напередодні повідомлялося, що у тимчасово окупованому Криму проукраїнські активісти перетворюють російську воєнну символіку – літери Z – на пісочні годинники. Їх вони зафарбовують кольорами українського прапора. 

“Жовта стрічка” закликає українців на всіх на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України доєднуватися до акції, яка розпочалася 26 лютого – у День спротиву окупації Криму.

Як відомо, на півострові безстроково триває “жовтий рівень” терористичної загрози: у Севастополі, Армянську, Джанкої, Красноперекопську, Керчі, а також Джанкойському, Красноперекопському та Ленінському районах.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомляє, що окупанти почали дуже прискіпливо перевіряти в Севастополі автівки з українськими номерами — незаконний “глава адміністрації міста” Михайло Развожаєв заявив, що до цього окупанти “ставилися до них досить ліберально, а зараз будуть з особливою увагою”.

За інформацією з відкритих джерел, окупанти облаштовують у селі Міжводне Чорноморського району військовий укріплений район, щоб захиститися від можливого нападу українського морського десанту.

У Севастополі на пляжах і причалах з’явилися оголошення про заборону відеозйомки. Також проти відеозйомки висловилося керівництво “кримської залізниці”. 

Представництво президента України в АРК з посиланням на Центру національного спротиву інформує, що росіяни в Криму почали роздавати землю незаконним “поліцейським”, щоб ті виконували накази про репресії, особливо щодо кримських татар. Відомство нагадує колаборантам, що всі ці “акти власності на землю” є нікчемними та не мають жодної юридичної сили, а після деокупації півострова землі будуть повернуті Україні або законним власникам.

Нагадаємо, мешканці тимчасово окупованого Криму продовжують чинити різноманітний спротив: розміщують в автівках державний прапор, малюють у громадських місцях українську символіку та пишуть на купюрах російських рублів антивоєнні гасла.

У президента України також повідомляють, що один із жителів Севастополя 24 лютого цілу годину простояв біля пам’ятника Леніну з плакатом “Для когось сьогодні рік, а кримчани чекають уже 9 років. Крим — це Україна”.

В Алушті почали з’являтися зелені стрічки з написами “Геть з України, москаль некрасівий” — ця акція вже почала потрохи поширюватися в інші містечка. У відомстві нагадують, що раніше плакати з цим виразом поширювали активісти проводу підпілля Кримські бойові чайки.

Представництво президента України в АРК нагадує співгромадянам про чат-бот “Разом”, який запустили активісти руху опору Жовта стрічка. Громадян просять передавати інформацію про окупантів.

3 березня активісти руху “Жовта стрічка” запустили флешмоб “Єдине серце України” до річниці початку спротиву російській окупації на тимчасово захоплених територіях – 6 березня. Флешмоб покликаний “підтримати тих, хто щодня чинить опір в окупованих містах, та нагадує, що Україна єдина і неподільна”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter