Країни–учасники Кримської платформи усіляко підтримуватимуть Україну до повного звільнення усіх її територій – заява

Дата: 26 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
До Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, який щороку відзначається 26 лютого, країни Міжнародної Кримської платформи заявили, що підтримуватимуть Україну стільки, скільки це потрібно, до повного звільнення всіх її територій.
 
Про це йдеться у спільній заяві Кримської платформи, оприлюдненій на сторінці МЗС України. 
 
Учасники акції протесту проти окупації Кримського півострова під будівлею Верховної Ради Автономної Республіки Крим, 24 лютого 2014 року

У документі йдеться, що партнери ніколи не визнають спроби незаконної анексії Криму та Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей в Україні.

“Підтверджуємо нашу готовність поглиблювати політичну, дипломатичну, фінансову, гуманітарну та іншу підтримку України до повного відновлення її суверенітету та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів”, – мовиться у заяві.

Учасники Міжнародної Кримської платформи:
  •  вимагають, щоб Росія припинила атакувати українську критично важливу цивільну енергетичну інфраструктуру;
  •  закликають РФ негайно припинити бойові дії та насильство та вивести війська з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів;
  • підтверджують рішучість протистояти фальшивим наративам, пропаганді та дезінформації РФ;
  • закликають російську окупаційну адміністрацію в Криму негайно припинити репресивні заходи та порушення прав людини українців і корінних кримських татар;
  • підтверджують готовність продовжувати здійснювати тиск на Росію для негайного звільнення всіх громадян, які незаконно ув’язнені окупаційною адміністрацією в Криму, зокрема Еміра-Усеїна Куку, Галину Довгополу, Сервера Мустафаєва, Владислава Єсипенка, Нарімана Джеляла, Ірину Данилович, Богдана Зізу, Енвера Кроша, Вілена Темер’янова;
  • вимагають від РФ зупинити перешкоджання свободі навігації в Азовському та Чорному морях;
  • підтверджують готовність поглиблювати політичну, дипломатичну, фінансову, гуманітарну та іншу підтримку України до повного відновлення її суверенітету та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів.

26 лютого президент Володимир Зеленський висловив переконання, що з поверненням Криму в Україні настане мир.

Дев’ять років тому російська агресія почалася з Криму. Повернувши Крим, ми відновимо мир. Це наша земля. Наші люди. Наша історія. Ми повернемо український прапор у кожен куточок України.

Володимир Зеленський

Як відомо, 26 лютого 2020 року Володимир Зеленський підписав указ “Про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя”. Ця дата присвячена найбільшому мітингу спротиву під стінами Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Саме у цей день Росії не вдалося реалізувати “мирний сценарій” приєднання півострова через голосування парламенту і вранці наступного дня вона розгорнула військову операцію, захопивши будівлю парламенту Автономної Республіки Крим. 

Відомо, що правозахисна організація “Кримськотатарський ресурсний центр” влаштувала кампанію “Боролися тоді — переможемо зараз” до Дня спротиву окупації Криму. 

“Ця кампанія спрямована на підтримку національного духу. Для цього розробили тематичні плакати зі слоганами: ”Боролися тоді — переможемо зараз”, “Звільнимо Крим — повернемо справедливість”, “За Крим не торгуємось — це наша земля”, “Крим – не Аляска, своє не продаємо”, “Шлях додому триває” та іншими. Ці плакати розміщені у соцмережах, на сайті Кримськотатарського ресурсного центру, і просимо кожну людину приєднатися до нашого шторму, поширивши один із них”, – закликала менеджерка з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру Тетяна Подворняк.

За даними Представництва Президента України в АРК, спротив громадян України на півострові посилився з початку неспровокованої повномасштабної війни Росії. А 2023 року гасла “Ні війні!” змінилися на “Слава ЗСУ”, “Крим чекає”. Відомство зафіксувало понад 250 кейсів переслідувань кримчан за їхню позицію у зв’язку з тимчасовою окупацією півострова.  

У відомстві кажуть, що підпільні рухи опору, українські та кримськотатарські активісти досить чітко дають зрозуміти окупантам, що їм тут не раді. Прикладами цього є підпал автівок з наліпками рашистської символіки, стіни з українськими написами, жовті стрічки та літера “ї” у різних куточках міст, знаходження даних про колаборантів та воєнних злочинців.

“Інформаційна боротьба, розповсюдження листівок, висвітлення правдивих подій на окупованому Кримському півострові, прослуховування української музики, вигуки “Слава Україні” – те, що нормально для демократичної країни, у Росії вважається “тероризмом” та “екстремізмом”,йдеться у повідомленні Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

Нагадаємо, до Дня спротиву окупації Криму в Києві відбувся спецпоказ документального фільму “Крим. Як це було” – про українських військових, які першими зіткнулися з тактикою гібридної війни і попри все залишилися вірними присязі та Україні. Фільм можна переглянути у YouTube.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter