Автори фільму “Крим. Як це було”: “Ми повертаємося в Крим і хочемо зняти продовження документальної стрічки”

Дата: 26 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

До дня спротиву окупації Криму в Києві відбувся спецпоказ документального фільму “Крим. Як це було” – про українських військових, які першими зіткнулися з тактикою гібридної війни і попри все залишилися вірними своїй присязі та Україні.

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим переконане, що документальний фільм спростовує “встановлені Росією неправдиві конструкції псевдореальності”, зокрема, про те, що українські військові нічого не робили під час військової операції з тимчасової окупації півострова.  

Фільм продемонстрували в одному з київських кінотеатрів до Дня спротиву окупації Криму та м. Севастополя, який Україна щороку відзначає 26 лютого. Як відомо, ця дата присвячена найбільшому мітингу спротиву під стінами Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Саме у цей день Росії не вдалося реалізувати “мирний сценарій” приєднання півострова через голосування парламенту і вранці наступного дня вона розгорнула військову операцію, захопивши будівлю парламенту Автономної Республіки Крим. 

Після показу стрічки його режисер Костянтин Кляцкин висловив спостереження, що з плином часу документальний фільм набуває нового сенсу та стає ще вагомішим. 

“Ми хочемо зняти продовження фільму. Ми повертаємося до Криму… Без нього ми не будемо повноцінною державою. Це те саме, що жити без руки… Для нас вкрай важливо зняти продовження. Дуже добре, що у нас зафіксовані спогади у цьому фільмі”, – сказав режисер. 

З ним погодився також виконавчий продюсер фільму Сергій Малярчук

“Історію України важливо фільмувати, щоб потім не було жодних перекручень. Це потрібно для наших нащадків. Саме документальне кіно формує історичний пласт, на базі якого можна створювати, зокрема ігрове кіно”, – прокоментував Малярчук.  

Костянтин Кляцкин повідомив, що хоча фільм оприлюднений у YouTube, він живе своїм життям і його активно переглядають. Особливо останнім часом. Друга країна, де на платформі переглядають фільм, – Російська Федерація

“Росіяни постійно усі ці роки в коментарях під фільмом писали. Ще ж багато матеріалу в монтаж не увійшло. Зрозуміло, що їм правда очі коле”, – прокоментував режисер.  

Один із героїв стрічки “Дюшес” подякував авторам за документування подій 2014 року на півострові. Він повідомив, що низка зафіксованих військових померли. Зокрема, у бою під час російсько-української війни загинув Герой України, полковник Ігор Бедзай, завдяки його сміливості та сміливості бригади Україні вдалося зберегти морську авіацію як таку.

“Дюшес”

Відомо, що 7 травня 2022 року полковник Бедзай, хоч і не мав цього робити за своєю посадою, вилетів на чергову складну пошуково-рятувальну операцію у районі гирла річки Дунай. Екіпаж офіцера виконав поставлене завдання, але в їхній Мі-14 поцілила російська керована ракета. Полковник і ще п’ятеро українських військових, які були на борту, загинули. 

За фільм публічно подякувала також глядачка Марія із Сімферополя. За її словами, цей фільм зробив їй боляче, адже вона намагалася забути тодішні події. 

“Я виросла у тому середовищі і була підкорена гнилими наративами. Зрештою я почувалася самотньою серед моїх одногрупників та друзів, які 2014 року виїхали з півострова. Непросто дивитися ці події в особах і дізнатися, що відвага існує усюди, навіть там, де це неможливо”, – сказала вона. 

50% зібраних коштів від проданих квитків автори фільму перерахують на збір фонду “Повернись живим”. Ці кошти підуть на збір 10 мільйонів на передові авіаційні навідники (ПАНи) для легендарної 10 Сакської морської авіабригади, яка в 2014 році вивела з тимчасово окупованого аеродрому в Новофедорівці всю свою техніку. Детальніше про цю ризиковану операцію 10 бригади йдеться у стрічці. 
 
Костянтин Кляцкин закликав небайдужих громадян донатити на цей збір для 10 Сакської морської авіабригади. 
 
“Після деокупації Криму Україна отримає величезний морський кордон. Вони одні з тих, хто може цей кордон оберігати. Дуже важливо підтримати їх, щоб вони мали змогу працювати далі”, – закликав режисер стрічки. 
 
У фільмі брали участь Юрій Чмелик, Володимир Дубовий, Микола Литвиненко, Ігор Бедзай, Олександр Сурайкін, Ігор Лаврентьєв, Юрій Рудковський, Олександр Гончаров, Олександр Башаров, Володимир Урсатій, Дмитро Глухов, Валерій “Самара” Курач, Дмитро Марченко, Володимир Баранюк, Сергій Руденко, “Дюшес” та Віталій “Барбарис” Бібіков.
 
За даними Представництва Президента України в АРК, спротив громадян України на півострові посилився з початку неспровокованої повномасштабної війни Росії. А 2023 року гасла “Ні війні!” змінилися на “Слава ЗСУ”, “Крим чекає”. Відомство зафіксувало понад 250 кейсів переслідувань кримчан за їхню позицію у зв’язку з тимчасовою окупацією півострова.  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter