РФ незаконно утримує 180 політв’язнів, більшість з них це – кримські татари – Омбудсман

Дата: 26 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
Російська Федерація наразі незаконно утримує 180 політв’язнів, 116 із яких – кримські татари.
 
Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.
 

“Наразі РФ незаконно утримує 180 політв’язнів, 116 з них – кримські татари. Кричущим порушенням Росією основоположних прав людини і норм міжнародного права стала нещодавня загибель у застінках Кремля двох закатованих політв’язнів – Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова. Їм не надали необхідної медичної допомоги”, – йдеться у повідомленні.

За його словами, через постійний острах перед українським спротивом РФ не припиняє жорстких репресій та переслідувань українських громадян у тимчасово окупованому Криму: незаконні обшуки, сфабриковані кримінальні справи, надумані вироки, зокрема представникам корінного народу півострова – кримським татарам, заявив Омбудсман.

“Та навіть плата такою високою ціною за право жити у вільній, незалежній і суверенній державі не зупинить український народ. Пліч-о-пліч чинимо спротив російській збройній агресії та захищаємо рідну землю”, – підкреслив Лубінець.

Нагадаємо, правозахисна організація “Крим SOS” зафіксувала щонайменше шість випадків катувань кримських політв’язнів у 2022 році.

Крім катувань, кримські політв’язні також страждають від жорстокого та нелюдського поводження. Зокрема, затриманим не надають належної медичної допомоги. Через це у лютому 2023 року загинули два кримських політв’язні: Костянтин Ширінг і Джеміль Гафаров.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter