Начальник російського СІЗО Павло Лазаренко надіслав відмову про медичне обстеження кримського політв’язня Джеміля Гафарова у день його смерті

Дата: 12 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Кримський політв’язень Джеміль Гафаров, який помер внаслідок ненадання необхідної медичної допомоги, скаржився на біль ще в середині січня 2023 року. У день смерті Гафарова його адвокати отримали відповідь від СІЗО-5 у російському Ростові-на-Дону, де незаконно утримували кримського татарина.  

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Джеміль Гафаров

Кримські правозахисники вказують, що ще в січні 2023 року Джеміль Гафаров скаржився захисникові та сім’ї на погіршення стану здоров’я.

“З кожним днем йому ставало гірше. Постійно палило в серці, боліла голова, було важко дихати, і сам він не міг більше вставати. Він страждав на захворювання серця і нирок і лікарі підтвердили медичними документами інвалідність політв’язня”, – мовиться в повідомленні “Кримської солідарності”.

Повідомляється, що до СІЗО до політв’язня намагався потрапити адвокат Едем Семедляєв, але відповідь на запит від Федеральної служби виконання покарань Росії той отримав лише 10 лютого, — у день смерті Гафарова. 

Лист від начальника СІЗО №5 Павла Лазаренка датовано 2 лютого. У ньому йдеться про те, що запит Семедляєва розглянуто “у встановлені терміни”, а Джеміль Гафаров — “під динамічним наглядом здоровпункту” медико-санітарної частини №3 при ФСВП.

“Для отримання додаткових лікувально-профілактичних послуг у СІЗО підозрювані та обвинувачені звертаються до начальника СІЗО або особи, яка її заміщає, із заявою, погодженою керівником медорганізації КВС, де вказують інформацію про медичну організацію, в якій вони хотіли б отримати додаткову лікувально-профілактичну послугу, вид цієї послуги. Ви можете оскаржити цю відповідь в адміністративному та (або) судовому порядку”, – мовиться у відповіді начальника СІЗО Лазаренка.

Видання ZMINA має в розпорядженні від адвоката копію договору за послуги лікування, який він направляв до СІЗО, та квитанції про сплату цих послуг.

Джеміля Гафарова терміново мав оглянути лікар: взяти кров на аналізи, провести сканування артеріальної системи, зробити УЗД нирок та ЕКГ. Сума лікування становила майже 20 тисяч рублів.

Як відомо, 60-річний громадянин України Джеміль Гафаров у незаконному ув’язненні перебував останні 4 роки. Наприкінці жовтня 2022 року політв’язень пережив серцевий напад, після чого його стан суттєво погіршився. Чоловік неодноразово скаржився, що адміністрація СІЗО відмовляє йому у медичній допомозі.

У січні 2023 року окупанти “засудили” його до 13 років позбавлення волі за звинуваченням у нібито терористичній діяльності.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, за якою засудили Джеміля Гафарова, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичні акти та не закликали інших до терористичних дій. Але для обвинувачення за цими статтями досить лише участі в діяльності організації, яка входить до списку визнаних терористичними на території РФ.

У сторони захисту за час судового процесу набралося безліч претензій до якості попереднього слідства, фактів вербування нових прихильників унаслідок ведення “даваату”, регулярного відвідування “халакатів”, обов’язкових для учасників визнаної терористичною та забороненої в Росії “Хізб ут-Тахрір”, слідчі ФСБ не зафіксували.

ZMINA оприлюднила останнє слово Джеміля Гафарова, яке суддя Валерій Опанасенко не дозволив виголосити в суді. 

Амбасадорка Великої Британії Мелінда Сімонс назвала “шокуючим” та “приголомшливим порушенням міжнародного права” смерть політв’язня. За її словами, Російська Федерація проігнорувала неодноразові заклики забезпечити медичною допомогою Гафарова та звільнити його. Вона наголосила, що Росія має звільнити усіх бранців Кремля

Звільнити усіх політв’язнів після смерти Джеміля Гафарова також закликав й міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою надати офіційну інформацію про смерть громадян України Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова та їхні причини.

“Світ повинен знати про системне порушення Російською Федерацією прав людини, Женевських конвенцій та інших норм міжнародного права. Відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняється застосування будь-яких заходів, які можуть завдати фізичних страждань або призвести до знищення осіб, які перебувають під захистом, що є під їхньою владою. РФ повинна провести ефективне і неупереджене розслідування обставин смерті політв’язнів Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова та повідомити про його результати Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, – закликав Лубінець. 

Омбудсман наголосив, що антигуманне поводження з незаконно ув’язненими Росією громадянами України, ненадання належної медичної допомоги – порушення основоположних прав людини, норм міжнародного права та прирівнюється до катування. Він заявив, що його офіс готує лист до Комітету ООН проти катувань. 

Росія вкотре показує, що для неї права людини – порожній звук.

Дмитро Лубінець
Представництво президента України засудило “варварське поводження Росії та підконтрольних їй окупаційних адміністрацій” з незаконно ув’язненими українськими громадянами та закликала негайного скасувати злочинні вироки окупаційних судів. 
 
У відомстві додали, що ненадання медичної допомоги, передбаченої нормами міжнародного права, та незаконне ув’язнення й етапування було “нічим іншим, як справжніми тортурами над громадянином України, представником корінного кримськотатарського народу Джемілем Гафаровим”.
 
За даними представництва, в таких самих умовах залишаються ще десятки людей літнього віку й тих, які мають важкі проблеми зі здоров‘ям — життя цих людей також перебуває під серйозною загрозою.
 
У президента України закликали міжнародних партнерів посилювати політико-дипломатичний тиск і вимагати від країни-агресора негайного звільнення всіх політв’язнів.
 
За оцінкою правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35%  вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму було винесено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter