В окупованому Криму росіяни обшукують будинки кримських татар, ФСБ затримала 10 громадян України у кримінальній справі кримських мусульман

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Рано-вранці 5 березня 2024 року російські силовики в тимчасово окупованих Бахчисараї та в Джанкойському районі провели масові обшуки в будинках кримських татар.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

 

Обшуки провели в будинках:

  • Рустема Османова,
  • Азіза Азізова,
  • Мемета Люманова,
  • Мустафи Абдураманова,
  • Ремзі Куртнезірова,
  • Ваїта Мустафаєва,
  • Алі Мамутова,
  • Арсена Кашки,
  • Енвера Халілаєва,
  • будівельника Нарімана Аметова.

 

“Вони одразу зайшли всі, розбіглися по хаті. Їх було чоловік 10. З ними були дві дівчини – поняті. Діти на цей момент вже прокинулися і були налякані, і не розуміли, що відбувається. До нас у кімнату зайшов силовик зі зброєю та маскою, він сказав, щоб ми всі перебували в одній кімнаті, не виходили… Вони проводили обшук. Почали з кухні та потім усіма кімнатами пройшлися. Дивились книжки, шукали “заборонену” літературу. Дівчата-поняті постійно жартували та насміхалися”, — розповіла Алія Абдураманова, дружина Мустафи.

Ельмаз Усеїнова, дружина Рустема Османова, розповіла, що силовики під час обшуку не повідомили її чоловіка права. Вони вилучили релігійну літературу та мобільний телефон. 

Вона також заявила, що силовики підкинули її родину заборонену в російському законодавстві книжку про халіфат. Його також примусили підписати протокол, у який окупанти вписали назву підкинутої літератури. 

 

Азіз Азізов – майстер фасадних та оздоблювальних робіт та стрімер “Кримської солідарності” в Бахчисараї.

Відомо, що Алі Мамутов працював будівельником в Криму. Він був помічником в організації святкових заходів і також відвідував судові засідання у політично мотивованих кримінальних справа на тимчасово окупованому Криму. Його дружина Ленара Шейхіслямова також заявила про підкидання під час обшуку релігійної літератури.

 

Відомо, що в літнього Ремзі Куртнезірова ішемічна хвороба серця. Він потерпає від наслідків ішемічного інсульту, цукрового діабету та перебуває в постопераційному стані. У нього є безстрокова інвалідність другої групи після трепанації черепа. Правий бік його тіла неробочий.

Його донька Еміне Іслямова розповіла, що силовики поводили себе грубо і також підкинули заборонену літературу. У Куртнезірова через стан здоров’я під час обшуку піднявся тиск, йому викликали швидку.

 

Енвер Халілаєв проживав неподалік мечеті в тимчасово окупованому Лобанові Джанкойського району Криму. Чоловік відвідував судові засідання з політично мотивованих справ. Він проживає один з паралізованою матір’ю, яка прикута до ліжка близько 15 років.

Вахіт Мустафаєв – імам у мечеті села Лобанове, яка не входить до складу підконтрольного Москві так званого “Духовного управління мусульман Криму”. Чоловік проводив релігійні обряди у своєму селі.

Його дружина Селіме Міналієва розповіла, що силовики вилучили у нього телефон, військовий квиток та паспорт. Вона також заявила про підкинуті окупантами три заборонені релігійні книжки. 

 

Арсен Кашка відвідував політично вмотивовані судові засідання в кримінальних справ проти кримських татар.

Активіст “Кримської солідарності” Мемет Люманов надавав соціально-побутову підтримку сім’ям політв’язнів у Бахчисараї та відвідував судові засідання в тимчасово окупованому Криму й російському Ростові-на-Дону.

 

Крім того, відомо, що Мустафа Абдураманов також є активістом “Кримської солідарності”. Чоловік займався соціально-побутовою підтримкою сімей політв’язнів та возив жінок на політично-вмотивовані суди з Криму до Ростова-на-Дону.

За даними кримської правозахисниці Лутфіє Зудієвої, яку напередодні росіяни також затримували, усім затриманим кримським татарам, ч. 1 та ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

Відомо, що окупанти посилили присутність силовиків під будівлею незаконного “Київського районного суду Сімферополя”, дю 5 та 6 березня затриманим кримським татарам обиратимуть запобіжні заходи. Також там знаходиться автобус для затримання вільних слухачів. 

 
Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим засудило незаконні обшуки та затримання активістів, і вимагає негайного припинення переслідування релігійних діячів мусульманської спільноти. 
 
Крім того, відомство закликало міжнародне товариство відреагувати та засудити системні переслідування мусульман в тимчасово окупованому Криму.

5 березня 2024 року Прокурор Автономної Республіки Крим заявив, що Україна передала до Міжнародного кримінального суду подання з доказами вчинення Росією злочинів проти людяності через переслідування релігійних в тимчасово окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в переданні далекобійних ракет Taurus, необхідних для відновлення територіальної цілісності України відповідно до міжнародного права. Він пояснив такий крок тим, що ФРН має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter