МКС отримав уже 14-те подання щодо міжнародних злочинів в окупованому Криму: слідчі подали докази переслідування релігійних груп

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Україна передала до Міжнародного кримінального суду (МКС) 14-те подання – з доказами скоєння Росією злочинів проти людяності через переслідування релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Про це 5 березня 2024 року, у день чергових масових обшуків кримських мусульман, заявив прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний, передає кореспондент видання ZMINA.

Фото: Human Rights Watch

За його словами, за 10 років окупації Російська Федерація перетворила Крим на “острів, де не діють закони, а лише злочинні принципи”. Країна-агресор вчиняє щодо цивільного населення на півострові беззаконня та утримує його в страху.

“Переслідування релігійних груп у цьому не стало винятком. Близько 117 осіб засуджено в Криму за фейковими обвинуваченнями. Люди отримують покарання від 4 до 19 років позбавлення волі. Сумарно 1 230 років становить загальний термін ув’язнення всіх в’язнів, засуджених у Криму за політичними, релігійними, національними, етнічними ознаками”, – повідомив Ігор Поночовний.

Слідчі задокументували та зібрали докази в низці кримінальних проваджень стосовно 93 фактів нападів та переслідувань щодо представників Православної церкви України, свідків Єгови, кримських мусульман, протестантів та інших релігійних меншин. 

На підставі зібраних даних та слідчих дій подання містить докази про скоєні в Криму сім воєнних злочинів та дев’ять злочинів проти людяності, зокрема вбивства, депортацію, зґвалтування та інші серйозні злочини. 

Ігор Поночовний також зазначив, що Росія намагається встановити на півострові монополію Російської православної церкви, яка, за його словами, відіграє одну з ключових ролей в утриманні цивільного населення в страху та покорі до окупаційної влади, а також “для того, щоб стерти будь-яку згадку про релігію українців та кримських татар”

Ігор Поночовний

“Російська православна церква використовується як ефективний пропагандистський механізм, щоб  стерти будь-яку українську ідентичність у Криму. Набагато простіше асимілювати росіян з українцями. Утім, російська влада на цьому не зупиняється. Вона створює псевдорелігійні мусульманські організації для того, щоб навіть кримськотатарське населення теж асимілювалося під мусульманський російський світ, щоб вони працювали за одними наративами”, – розповів очільник прокуратури автономії. Він наголосив водночас, що Росія намагається колонізувати українську територію не тільки своїм населенням, а й своєю релігією. 

Представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева нагадала, що відразу після військової операції РФ із захоплення півострова там відбулася легалізація органів релігійного управління та релігійних громад через так звану процедуру “перереєстрації”,  що виявляла лояльність до окупаційної адміністрації.
 
Таміла Ташева

“Чимало релігійних організацій на півострові цю процедуру пройти не змогли або ж зазнали тиску та примусу щодо входження до складу вже легалізованих, лояльних до окупантів органів релігійного управління”, – сказала вона.

Вона повідомила, що в січні 2014 року, ще до окупації, в Криму було зареєстровано 2 200 релігійних організацій, а після окупації й певних процедур вони скоротилися до 1 546. Станом на січень 2024 року в тимчасово окупованому Криму діють 932 релігійні організації, що свідчить про стирання релігійної ідентичності, вказала представниця президента в АРК.
 
“Все, що є непідконтрольним окупаційним адміністраціям, незаконно переслідується. Вже з початку нового року – станом на січень 2024-го – зафіксовано близько 100 випадків переслідування кримських татар за релігійною ознакою. На жаль, ми бачимо, що переслідування кримських татар, зокрема за релігійною ознакою, на півострові не припиняються досі. Сьогодні ми побачили ще один приклад незаконного затримання кримських татар в окупованому Криму, яким окупаційні адміністрації цілком можуть висунути “обвинувачення”, пов’язані з релігійною причетністю затриманих”, – сказала Таміла Ташева.
 
Вона також повідомила, що підконтрольне Москві “Духовне управління мусульман Криму” (“ДУМК”), зокрема, виконує активну пропагандистську функцію після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

За словами муфтія Еміралі Аблаєва, який веде діяльність в окупованому Криму, станом на січень 2023 року до нелояльного до окупації муфтіяту належить 10 мечетей.

“Вони заявили, що за допомогою так званих правоохоронних структур розв’язуватимуть це питання. Вони будуть тиснути на ці релігійні громади в десяти мечетях. Про це також заявив Айдер Ісмаїлов, так званий заступник муфтія мусульман Криму. “ДУМК” намагається монополізувати вплив на кримських татар. Наприклад, вони закликають кримських татар довіряти лише “перевіреним інформаційним заявам”, а саме заявам муфтія “ДУМК” із Севастополя та його заступників, звертатися до “ДУМК” з усіх питань: будь-які інші непідконтрольні течії та структури говорять неправду, а можна довіряти лише одному джерелу інформації. Такі заяви роблять під час чергових обшуків у мечетях та перевірок вірян, підкидання забороненої релігійної літератури, після чого продовжується переслідування кримських мусульман”, – пояснила Таміла Ташева.

Крім того, 29 лютого 2024 року підконтрольні окупантам інформаційні ресурси заявили, що мусульмани Херсонської і Запорізької областей хочуть увійти до складу “Духовного управління мусульман Криму”.

“Тобто окупанти вже підпорядковують не лише духовні управління, різні центри на території окупованого Кримського півострова, але й на новоокупованих територіях. Окупанти використовують однаковісінькі методички, щоб затирати ідентичність уже на нових окупованих територіях, переслідуючи громадян України за їхню віру”, – констатувала постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим.

Водночас вона наголосила, що лише зі звільненням Криму від російських окупантів Україна зможе гарантувати своїм громадянам безпеку та свободу віросповідання на звільнених територіях.

Ігор Поночовний констатував, що Росія згорнула діяльність Православної церкви України. Переслідування з боку окупаційної влади зазнавала кожна релігійна громада цієї церкви.

Прокурор Ігор Поночовний також повідомив, що Росія переслідує з 2016 року за однаковим сценарієм. 

“Російські силовики проводять обшуки в будинках кримських татар, “знаходять” там одну й ту саму релігійну заборонену в Росії літературу, людей затримують, катування, тортури, порушення права на справедливий суд, якщо це можна назвати судом у Російській Федерації, і все закінчується здебільшого ув’язненням у російських в’язницях на досить тривалі терміни. Те саме стосується й свідків Єгови. Їх, як і кримських мусульман, затримують та позбавляють волі на досить тривалі терміни”, – повідомив Ігор Поночовний.

Прокуратура склала подання для МКС за підтримки неурядових організацій, зокрема Global Rights Compliance, яка систематично співпрацює з кримською прокуратурою.

Керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш повідомив, що подання до суду в Гаазі містить конкретні докази, що засвідчують систематичну кампанію Російської Федерації з метою стерти будь-яку релігійну ідентичність, яка не відповідає баченню Кремля. Він наголосив, що до порушення територіальної цілісності України Крим був місцем розмаїття культур та релігій.

Вейн Джордаш

“Злочини, які ми бачимо зараз в Україні, не відбуваються у вакуумі. Це наслідок вторгнення Росії в український Крим, що став трампліном для повномасштабного вторгнення. Тобто тоді було тестування російських злочинів, які потім масштабувалися в лютому 2022 року”, – сказав Вейн Джордаш.

Він також укотре наголосив на тому, що міжнародна спільнота не досить зробила з огляду на ситуацію в Криму, починаючи зі слабких заяв на засіданнях ООН до слабких санкцій. Джордаш водночас нагадав, що Україна вісім років чекала на будь-яке рішення Міжнародного кримінального суду щодо міжнародних злочинів, скоєних у тимчасово окупованому Криму. 

"Крим та його мешканці стали жертвами російських злочинів, і про них не можна забувати. Ми опинилися там, де ми зараз є, адже російська влада вірить у те, що вони – безкарні", – заявив Вейн Джордаш.

Напередодні в Україні стартувала акція “Листи до вільного Криму”, у межах якої небайдужих співгромадян просять з 19 лютого до 19 травня включно писати листи підтримки бранцям Кремля, яких незаконно утримує Росія. Детальніше з інструкцією з написання листів до бранців Кремля можна ознайомитися за цим посиланням.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу.

4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в переданні далекобійних ракет Taurus, необхідних для відновлення територіальної цілісності України відповідно до міжнародного права. Він пояснив такий крок тим, що ФРН має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів.

19 лютого 2024 року Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що затримування з наданням західної безпекової допомоги Україні допомагають Росії розпочати наступальні операції одразу на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках. 

20 лютого 2024 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не втратила б Авдіївку, якби “отримала всі артилерійські боєприпаси, необхідні для її захисту”. Як відомо, допомогу Україні в США блокує Республіканська партія. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter