Окупанти обшукали будинок кримської журналістки Лутфіє Зудієвої та склали два адмінпротоколи

Дата: 22 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому місті Джанкой в Криму російські силовики обшукали будинок журналістки та правозахисниці громадського об’єднання “Кримська солідарність” Лутфіє Зудієвої.

Про це повідомляє “Кримська солідарність” на своїй фейсбук-сторінці

Активісти об’єднання вказують, що на вимогу батьків впустити їх до сина в будинок, силовики нічого не відповіли та виштовхнули жінку похилого віку, зачинивши хвіртку, коли свекруха активістки спробувала зайти у двір.

Під будинком Лутфіє Зудієвої зібралися родичі та сусіди, яких окупаційні силовики знімали на камеру.

Повідомляється, що о 8:30 до місця обшуку прибули адвокати Еміль Курбедінов та Едем Семедляєв. Вони спробували пройти до будинку, утім, їх не пропустили.

 

О 08:40 слідчі заходи завершено. Лутфіє Зудієву силовики забрали до незаконного “центру протидії екстремізму” за адресою: Сімферополь, вулиця Декабристів, 19.

“Сьогодні о шостій ранку я прокинувся від тупоту. Подивившись на камеру, я зрозумів, що це співробітники правоохоронних органів. Перестрибнувши через паркан вони відчинили хвіртку і ввійшли у двір. Вони голосно стукали у двері. Я попросив почекати, бо ми вдягалися. Вони пред’явили ухвалу Київського районного суду, про те, що у нас буде проводиться обстеження. Але практично вони провели обшук, вони скрізь копали, змусили витягувати речі, щоб їх оглянути”, — прокоментував чоловік активістки Сейтасан Чикієв.

Силовики, що проводили обшук, вилучили в будинку Лутфіє Зудієвої реєстратор відеоспостереження, всі телефони, флеш-накопичувачі та ноутбук.

О 12:00 журналістку відпустили з “центру протидії екстремізму”.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим засудило незаконне затримання Лутфіє Зудієвої та закликало Росію негайного припинити переслідування журналістки та правозахисниці та будь-які форми перешкоджання її професійній діяльності.

Лутфіє Зудієва

У відомстві вказують, що Лутфіє Зудієву неодноразово переслідували за професійну діяльність. У липні 2023 року окупаційні силовики затримали її та оштрафували на 12 тисяч рублів за звинуваченням “в участі у масовому одночасному перебуванні громадян у публічному місці з метою подальшого висвітлення у ЗМІ”. Так окупанти розцінили те, що вона приїхала до Сімферополя, щоб висвітлювати судове засідання у справі заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових.

У 2022 році її стаття “Вчинок і кара. Як із тортур та уривків фраз з’явилася справа Нарімана Джеляла про диверсії в Криму” увійшла в шорт-лист фіналістів премії української журналістики “Честь професії”. А 20 лютого 2024 року Newsweek опублікував її статтю “I Live in Crimea. I Go to Bed Fully Dressed Expecting Armed Men at Dawn”, де вона розповідає про злочини окупантів в тимчасово окупованому Криму та репресії, зокрема тиск на корінний кримськотатарський народ та систематичні обшуки в їх будинках.

Попередньо відомо, що окупанти склали на неї  два адміністративних протоколи по частині 2 і 2.1 статті 13.15 КоАП РФ (зловживання свободою масової інформації).

Напередодні співробітники незаконного “центру протидії екстремізму” затримали адвоката. На нього склали протокол за статтею “Зловживання свободою масової інформації” через пост про право на відстрочення від армії РФ для студентів.

За даними українського видання “Ґрати”, 23 січня “поліцейські” незаконного формування отримали повідомлення від Е. Р. Бєлялової про пост Курбедінова і за два дні організували перевірку. Ймовірно, як зазначають журналісти, йдеться про Еміне Рефатівну Бєлялову – керівницю євпаторійського відділення руху “Волонтери перемоги”.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter