В окупованому Криму росіяни на 12 діб арештували правозахисника Абдурешита Джеппарова

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “білогірський районний суд” у тимчасово окупованому Криму арештував правозахисника Абдурешита Джеппарова на 12 діб.  

Про це громадській ініціативі “Кримська солідарність” розповів захисник Едем Семедляєв

 

Адвокат зустрівся зі своїм підзахисним у спецприймачі для адміністративно затриманих незаконного “залізничного райвідділу поліції” в тимчасово окупованому Сімферополі. Туди окупаційні силовики доставили кримського татарина 25 квітня після судового засідання в Білогірську. 

Абдурешит Джеппаров розповів адвокату, що після того, як уранці 25 квітня російські силовики ввірвалися в його помешкання, вони приставили до голови правозахисника пістолет, висунули вимогу одягнутися та провели слідчі дії. Слідчі дії проводили представники незаконного “управління ФСБ республіки Крим” та “центру з протидії екстремізму”.  

Під час слідчих дій окупанти вилучили в правозахисника закордонний паспорт громадянина України, орден та техніку, зокрема відеореєстратор.  

Після цього чоловіка доставили до будівлі ФСБ, де з ним провели бесіду. Як відомо, 25 квітня протягом цілого дня співробітники ФСБ заперечували, що Абдурешит Джеппаров перебуває в них. Потім його забрали співробітники незаконного “центру з протидії екстремізму”, які склали адмінпротокол за ст. 19.3 адмінкодексу РФ про непокору співробітнику “поліції”. У протоколі йдеться, що Абдурешит Джеппаров нібито намагався вирвати в силовика ноутбук. 

Правозахисник назвав надуманими обвинувачення, викладені в адмінпротоклі. 

Адекватна людина не поводитиметься так у присутності такої великої кількості озброєних людей у будинку. Джеппаров сказав, що обшуки в його помешканні росіяни проводять не вперше, тож він знає, як себе поводити.

Едем Семедляєв

О 15:00 25 квітня силовики доставили правозахисника до незаконного “білогірського районного суду”, де незаконна “суддя” Лобунська Тамара Андріївна арештувала його на 12 діб. 

Абдурешит Джеппаров та його адвокат планують оскаржити рішення “суду”. 

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні назвав затримання правозахисника Абдурешита Джеппарова та утримання його без доступу до його адвоката під час слідчих дій у тимчасово окупованому Криму черговим прикладом репресій проти корінного населення. Президент наголосив, що ніхто й ніде не може почуватися безпечно, поки Росія не буде розбита.

У квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари в Криму, і особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вона закликає країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

22 квітня заступник глави МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter