“Ніхто й ніде не може почуватися безпечно, поки агресор не розбитий”: Зеленський відреагував на арешт у Криму правозахисника Абдурешита Джеппарова

Дата: 25 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський назвав затримання правозахисника Абдурешита Джеппарова та утримання його без доступу до його адвоката під час слідчих дій у тимчасово окупованому Криму черговим прикладом репресій проти корінного населення.

Про це йдеться у вечірньому відеозверненні президента України.  

“Сьогодні окупанти ввірвалися в будинок Абдурешита Джеппарова – одного з представників кримськотатарського національного руху.  Де він зараз і що з ним – невідомо. Це ще один приклад російських репресій проти корінного народу Криму, проти всіх наших людей”, – заявив президент. 

Зеленський наголосив, що є тисячі прикладів таких російських репресій – як у Криму, так і в інших окупованих регіонах України.

Президент наголосив, що ніхто й ніде не може почуватися безпечно, поки агресор не розбитий.

“Це те, що кожен день в Україні доводить, – усе те, що російські війська та спецслужби окупанта роблять на нашій землі проти наших людей. І це те, що вони мріють принести на землі інших народів. Увесь світ це знає. Так само світ знає: Росію можна зупинити. Це спільний інтерес. Зупинити силою наших воїнів на передовій. Нашою зброєю – як українською, так і тією, яку ми отримуємо від партнерів. Силою права, тобто санкціями, які потребують постійного посилення, а також нашою спільною роботою заради справедливості”, – сказав Володимир Зеленський.

Водночас він підкреслив, що кожен вияв російського терору – це додаткові аргументи, що все має завершитись у трибуналі.

“Кожен день агресії – це додаткові аргументи, що все це має завершитись у трибуналі, у новому Нюрнберзі щодо рашизму, щодо тих, хто знищує життя і людей, у кого ракети – проти музеїв, а керовані авіабомби – проти церков. Росія має програти. Іншої мети у світу бути не може. Бо все інше – це програш життя, це програш права, це програш власне світу”, – додав він. 

За словами “Кримської солідарності”, правозахисника Абдурешита Джеппарова затримали за обвинуваченням у непокорі поліції. Без адвоката незаконний “суд” призначив чоловікові адміністративний арешт. Наразі його незаконно утримують у спецприймачі для адміністративно затриманих незаконного “Залізничного райвідділу поліції” в тимчасово окупованому Сімферополі.

Захисник кримчанина Едем Семедляєв повідомив, що спробує потрапити до незаконно затриманого громадянина України 25 квітня. 

У квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари в Криму, і особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вона закликає країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

22 квітня заступник глави МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter