В окупованому Криму родичі масово скаржаться на порушення прав мобілізованих – Генштаб

Дата: 20 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Родичі незаконно мобілізованих на тимчасово окупованій території АР Крим масово звертаються до міністерства оборони РФ через порушення прав військовослужбовців.

Про це йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ на фейсбук-сторінці. 

За даними відомства, основними причинами скарг родичів мобілізованих у Криму стали:

  • відсутність ротацій та відпусток понад шість місяців та будь-яких їхніх перспектив у наступні два-три місяці;
  • незадовільне харчування та санітарно-гігієнічні умови, через що родичі змушені постійно надсилати мобілізованим їжу та особисті речі;
  • використання офіцерами російських окупаційних військ службового становища для власного збагачення, зокрема рядовому та сержантському складу пропонуються короткострокові відпустки за хабар у розмірі тисяча доларів.

У Генштабі зазначили, що міноборони РФ ніяк не реагує на звернення громадян.

За даними щотижневого моніторингу Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, на тимчасово окупованому півострові окупанти продовжують організовувати збори допомоги російським солдатам, які воюють проти України: кремлівський куратор Криму повідомив про відправлення на фронт, зокрема, генераторів, бензопил, газових балонів.
 
Також вологі серветки та спідню білизну для російської армії збирали в євпаторійському дитсадку.
 
За інформацією Генштабу та з відкритих джерел відомо, що до “Центру крові” в Сімферополі почали активно залучати працівників окупаційних адміністрацій, “росгвардійців”, “поліцейських” та просто цивільних для масового здавання крові на потреби поранених російських військових.
 
За інформацією Генштабу, село Красна Зорька стало найвідвідуванішим у Сімферопольському районі: там постійні черги машин з неживими окупантами до крематорію. Лише для солдатів кремація цілодобова, цивільним послуг узагалі не надають.
 
Станом на 20 лютого 2023 року в тимчасово окупованому Криму вже відбулися поховання щонайменше 294 солдатів російської армії. 188 з них, ймовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення. Інформація доповнюється.
 
З відкритих джерел відомо, що Росія готується до нової хвилі “офіційної” злочинної мобілізації, однак до лав Збройних сил РФ протягом усього цього часу мобілізували приховано. Представництво президента України закликає співвітчизників уникати незаконної служби в армії агресора.
 
У Представництві президента України в АРК зазначають, що мешканці окупованого Криму щодня продовжують фіксувати активність російських винищувачів, які, ймовірно, стріляють ракетами по містах України.
 
Раніше ZMINA розповідала, як на півострові мобілізують кримчан та з якими бар’єрами вони стикаються, коли намагаються уникнути участі в бойових діях проти своїх співвітчизників. 
 
Напередодні очільник окупаційної адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо заявив, що окупанти хочуть збудувати трасу, яка з’єднає незаконну “тавриду” з Херсонщиною, – закінчити цю дорогу для російських танків хочуть до кінця цього літа.
 
Нагадаємо, Україна неодноразово закликала громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.
 
Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter