В окупованому Криму правозахисники зафіксували понад 30 випадків тиску на професійних працівників ЗМІ та громадянських журналістів з початку року

Дата: 06 Червня 2024
A+ A- Підписатися

З початку 2024 року Центр прав людини ZMINA зафіксував в окупованому Криму понад 30 випадків тиску на професійних працівників ЗМІ та громадянських журналістів.

Про це сказала менеджерка центру Вікторія Нестеренко в інтерв’ю “Суспільному”. 

Фото з відкритих джерел

За 2022–2023 роки Центр прав людини ZMINA зафіксував 162 таких випадки. До цієї статистики ввійшли кримінальні переслідування, викрадення журналістів, адміністративні протоколи, обшуки та погрози в інтернеті. Тиснуть як на професійних, так і на громадянських журналістів, уточнила правозахисниця.

“Якщо говорити вже про 2024 рік, то з початку цього року ми зафіксували понад 30 випадків тиску на професійних працівників ЗМІ та громадянських журналістів, зокрема, це стосується журналістів ініціативи “Кримська солідарність”, – сказала Вікторія.

За її інформацією, за ґрати окупанти кинули 16 журналістів, минулого року їх було 14.

“Зараз список збільшився, тому що там є Сергій Цигіпа, якого засудили в жовтні 2023-го на 13 років ув’язнення, також там є Вілен Темер’янов, який знаходиться в СІЗО і йому загрожує до 20 років ув’язнення”, – додала Нестеренко.

За понад десять років росіяни відпрацювали низку способів чинити тиск на медійників, наголосила вона. Окупанти часто вдаються до обшуків вдома та в редакціях, затримання на кілька діб, проведення допитів, перевірок, вилучення особистої чи робочої техніки, погрожують та накладають штрафи.

Нещодавно громадянським журналістам і блогерам у Криму обмежили продаж реклами на їхніх ресурсах. Через це частина ЗМІ вже припинили роботу, тому що для них продаж реклами є одним зі способів доходу. На переконання правозахисниці, це також є ще одним способом тиску на незалежну журналістику на окупованому півострові.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Криму на редакцію кримськотатарського видання “Кирим” склали два протоколи: за “дискредитацію збройних сил Росії” та “розповсюдження явно неправдивої інформації під виглядом достовірної”.

Напередодні цього співробітники “Центру протидії екстремізму” провели обшуки в будинках головного редактора газети “Кирим” Бекіра Мамутова та засновника медіа Сейрана Ібрагімова. Останньому під час слідчих дій стало зле.

Після обстеження приватних домоволодінь співробітники поліції попрямували до редакції газети. Адвоката Едема Семедляєва не допустили до будівлі для надання юридичної допомоги.

На обох журналістів склали протоколи про адміністративні порушення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter