В окупованій Феодосії “суд” долучив до справи диск із відео, на якому викрадають журналістку Ірину Данилович

Дата: 15 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає “Феодосійським міським судом”, долучило до кримінальної справи щодо громадянської  журналістки та активістки Ірини Данилович відео її викрадення.

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес“.

Ірина Данилович

Під час засідання допитали двох свідків. Незаконна “суддя” також розглянула низку клопотань сторони захисту та самої підсудної. 

За інформацією видання, першим допитували свідка сторони обвинувачення на прізвище Самохін. Він був присутній як понятий на кількох заходах щодо Ірини Данилович.

У своїх свідченнях “суду” він зазначив, що бачив наручники на руках журналістки 29 та 30 квітня під час оперативно-розшукових заходів. Це спростовує свідчення співробітників ФСБ, які твердили на попередньому судовому засіданні, що Данилович брала участь у цих заходах добровільно.

Другим допитаним свідком був від сторони захисту Сулейман Кадиров. “Кримський процес” зазначає, що це був єдиний свідок сторони захисту із 16 заявлених адвокатами, допит якого дозволило незаконне формування.

Кадиров докладно розповів, як допомагав батькам у пошуках викраденої журналістки. “Суддя” Наталія Кулинська поставила цьому свідку лише одне питання – чи був він судимий і за якою статтею.

Після цього захист заявив клопотання про долучення до матеріалів справи диска з відео, на якому камера спостереження зафіксувала момент викрадення громадянської журналістки співробітниками ФСБ. Формування задовольнило це клопотання.

Представник “державного звинувачення” заявив клопотання про долучення до матеріалів справи копії відповіді з так званого “військово-слідчого комітету” про відмову в порушенні кримінальної справи щодо використання незаконних методів дізнання щодо журналістки. Захист звернув увагу “суду”, що копія ніким не засвідчена та не має інших атрибутів документа, проте “суд задовольнив клопотання незаконного “прокурора”.

Крім того, сама Ірина Данилоович заявила клопотання про визнання свідчень співробітників ФСБ, даних на етапі попереднього слідства та оголошених у суді, неприпустимими, оскільки вони є зацікавленими в результаті справи. Суд заявив, що дозвіл цього клопотання буде виконано в нарадчій кімнаті у процесі ухвали вироку. Наступне засідання призначено на 30 листопада, планується допит самої Ірини Данилович та перегляд диска з відео. На цьому очікується завершення стадії судового слідства.

Нагадаємо, що на минулому засіданні, 7 листопада, сторона захисту заявила клопотання про виклик до суду для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

Як відомо, Ірину Данилович співробітники ФСБ викрали 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. 

Ірина Данилович

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи. 

Журналістці загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”.

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема “Репортери без кордонів“, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

На початку липня незаконний “Київський райсуд Сімферополя” продовжив журналістці та правозахисниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 6 вересня. На судове засідання вільних слухачів і журналістів не пустили.

Наприкінці того ж місяця Ірина Данилович заявила про побиття та тиск із боку співробітників ФСБ РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter