У “суді” в Криму допитали двох співробітників ФСБ, причетних до викрадення громадянської журналістки Ірини Данилович

Дата: 07 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У незаконному формуванні, що називає себе “Феодосійським районним судом Республіки Крим”, допитували двох співробітників ФСБ, причетних до викрадення громадянської журналістки Ірини Данилович, яку російські силовики обвинувачують у зберіганні вибухівки.

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес”

Ірина Данилович

Один з викрадачів на прізвище Савченко підтвердив, що проводив допити Ірини Данилович з 30 квітня до 6 травня, у період, коли формально вона не була затриманою і ні в чому не звинувачувалася, а фактично перебувала в підвалі ФСБ.

За словами співробітника спецслужби, протягом тижня вона добровільно та самостійно приходила на допити, а куди йшла після допитів, він не знає. Зі свого боку Данилович під час виступу цього свідка заявила, що в зазначений період офіцер ФСБ погрожував їй убивством і змусив записати відео, що вона не має претензій до силовиків.

Також під час засідання з’ясувалося, що не можуть з’явитися на “суд” два свідки з-поміж співробітників ФСБ, оскільки вони “перебувають у тривалому відрядженні”. Незважаючи на те що захист наполягав на повторному виклику цих свідків до “суду” і “державний обвинувач” не заперечував проти скерування повторного виклику, “суддя” без наявності вагомих підстав ухвалила рішення про оголошення показів цих двох свідків, даних на етапі попереднього слідства.

Крім того, “суд” відмовив у клопотанні захисту щодо дослідження речових доказів у судовому процесі. Суддя Наталя Кулинська заявила, що матеріали про огляд речових доказів є в кримінальній справі й тому потреби досліджувати в суді немає.

Наступне засідання заплановано на 15 листопада.

Нагадаємо, Ірину Данилович співробітники ФСБ викрали 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя – і годували один раз на день. 

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи. 

Журналістці загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”.

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема “Репортери без кордонів“, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

На початку липня незаконний “Київський райсуд Сімферополя” продовжив журналістці та правозахисниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 6 вересня. На судове засідання вільних слухачів і журналістів не пустили.

Наприкінці того ж місяця Ірина Данилович заявила про побиття та тиск із боку співробітників ФСБ РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter